In de nazomer strijkt de Landschapstriënnale neer in PARK21, toekomstig recreatiegebied in de Haarlemmermeer. Met een omvangrijk programma vol expertmeetings, tentoonstellingen, (kinder)workshops, theater en muziek, het Innovatiefestival, CEO-diner en Summer School wordt het Nederlandse landschap verbeeld, onderzocht, besproken en gedeeld. De Landschapstriënnale vindt plaats van 1 t/m 30 september 2017.
Het Volgende Landschap
Thema van de Landschapstriënnale 2017 is: Het volgende landschap. Wat is het landschap van de toekomst? Hoe gaat onze leefomgeving er de komende decennia uitzien? Wie gaat ervoor zorgen? De kwaliteit van het volgende landschap is de verantwoordelijkheid van velen. Aan het einde van de Landschapstriënnale 2017 wordt daarom de Verklaring van Kleine Vennep gelanceerd. Een manifest waarin een aantal belangrijke partijen hun verbondenheid met het volgende landschap onderstrepen en hun verantwoordelijkheid voor de kwaliteit daarvan bevestigen.
Programma
Het gevarieerde programma heeft vier lijnen:
- • Het volgende landschap als leefomgeving – met o.a. excursies, debatten, presentaties, films, optredens, zelf parken ontwerpen en de inrichting van PARK21.
- • Het volgende landschap als innovatieruimte – met o.a. het Innovatiefestival, lezingen over bouw en water, en een Dragon’s Den voor investeerders.
- • Het volgende landschap als vestigingsfactor – met o.a. 12 Nederlandse uitwerkingen van het stadslandschap als vestigingsfactor, Internationale Conferentie en CEO-diner.
- • Het volgende landschap als ontwerpopgave – met o.a. de Summer School voor studenten en manifestatie MOOI Noord-Holland waar ook scholieren aan deelnemen.
De locatie: PARK21
Tussen Nieuw-Vennep en Hoofddorp ligt een gebied van duizend hectare waar op basis van een samenwerking tussen partijen stap voor stap een vrijetijdslandschap ontstaat, een verbinding tussen stad en land. PARK21 is een initiatief van de Gemeente Haarlemmermeer en maakt deel uit van de Metropoolregio Amsterdam. Het eerste deel van het park is al in gebruik. Meer informatie op http://www.park21.info/
De Landschapstriënnale
Elke drie jaar wordt de Landschapstriënnale ergens in Nederland georganiseerd. Tijdens de Landschapstriënnale wordt het bewustzijn van de waarden die in het cultuurlandschap zijn verankerd, maar ook de betrokkenheid daarmee van boeren, burgers, bestuurders, beheerders en bedrijven versterkt. De Landschapstriënnale maakt het gesprek tussen belanghebbenden en professionals over de kansen, de ontwikkeling, de samenwerking en de oplossingen voor het landschap van de toekomst mogelijk. De vorige edities van de Landschapstriënnale vonden plaats in Park Lingezegen (2014) en Apeldoorn (2011 en 2008).
Meer informatie: www.landschapstriennale.com.