Plastictaks al snel na de invoering al weer in de prullenbak

De wetgeving over het beperken van eenmalige plastic verpakkingen, die per 1 juli is ingegaan, wordt al snel weer afgeschaft. Een motie van de SP om de weinig effectieve maatregel van een belasting op plastic verpakkingen weer af te schaffen, werd afgelopen week door een meerderheid in de tweede kamer aangenomen.

Ondernemers moeten sinds 1 juli 2023 de volgende opties bieden:

  • herbruikbare bekers en bakjes aanbieden die u weer terug kunt brengen. Daarvoor kunnen zij borg (statiegeld) vragen;
  • uw eigen beker of bakje vullen;
  • alleen tegen betaling wegwerpbekers en -bakjes met plastic erin aanbieden.

Prijzen van plastic servies

Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel geld zij vragen voor een beker of bakje met plastic. De richtlijnen van de overheid zijn:

  • € 0,25 voor een beker;
  • € 0,50 voor een maaltijd (een maaltijd kan uit meerdere bakjes bestaan);
  • € 0,05 voor voorverpakte groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg of saus.

Met ingang van 1 januari 2024 stond er nog een ingrijpende maatregel op de planning, die het voor attractieparken van vakantieparken bijzonder lastig maakt om nog eten en drinken te serveren in wegwerpplastic nl.:

“Als je vanaf 1 januari 2024 in hotels, cafés of restaurants iets drinkt of eet, krijg je geen wegwerpbekers of -bakjes met plastic erin. Herbruikbaar servies is de standaard. Ook bijvoorbeeld sportclubs, verenigingen, gesloten evenementen en attractieparken stappen op 1 januari 2024 over op herbruikbare bekers en bakjes.”

regels over wegwerpplastic op Rijksoverheid.nl

Motie om de plastictaks weer snel af te schaffen

Een SP-motie om de plastictaks af te schaffen kreeg op 17 oktober steun van de Tweede Kamer. SP-Kamerlid Jimmy Dijk: “De plastictaks is vooral een pesttaks. Het legt de rekening voor klimaatbeleid eenzijdig bij de consumenten en de kleine ondernemers, terwijl het bij de grote producent gelegd zou moeten worden. Mensen houden veel te weinig over om de rekeningen van te kunnen betalen, terwijl bedrijven 327 miljard aan winsten boekten vorig jaar. Het zijn de producenten die gedwongen moeten worden om te verduurzamen. Het is daarom goed en rechtvaardig dat de Tweede Kamer ons nu steunt.” Meer op www.sp.nl

Ook Koninklijke Horeca Nederland is blij met de afschaffing: “De nieuwe wetgeving is complex en legt een zware last op ondernemers. Voor jou als horecaondernemer zijn herbruikbare verpakkingen een behoorlijke investeringen die niet altijd mogelijk zijn. Veelal komt dit omdat veel ondernemers te maken hebben met hoge energie- en inkoopkosten, afbetaling van belastingschulden en een personeelstekort. Daarnaast spelen problemen als opslag van de herbruikbare verpakkingen, de was-faciliteiten, de voedselhygiëne en de benodigde retourlogistiek een rol.” Meer op www.khn.nl

Overigens is er wel consensus, ook bij ondernemers, dat er verduurzaming nodig is, ook bij het gebruik van plastic. Het ministerie wordt uitgedaagd om met andere plannen te komen om de doelstellingen wel te bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *