Ook Delft profiteert van tentoonstelling over schilder Vermeer

In 115 dagen bezochten 71.000 bezoekers de tentoonstelling ‘Het Delft van Vermeer’ in Museum Prinsenhof Delft. Eerder al liet het Rijksmuseum in Amsterdam weten dat ook hun tentoonstelling over Vermeer een record aantal bezoekers heeft getrokken. De oude schilder heeft daarmee de citymarketeers een uitstekende dienst bewezen.

De tentoonstelling ‘Het Delft van Vermeer’ was geopend van 4 februari t/m/ 6 juni.

Nooit eerder was het aandeel internationaal publiek aan een tentoonstelling in Museum Prinsenhof Delft zo groot, circa 11% van de bezoekers reist voor de tentoonstelling uit het buitenland af naar Delft. De vele bezoekers waarderen de tentoonstelling enorm en zorgen voor een mooie impuls aan het dagtoerisme naar Delft.

Gunstig economisch effect voor de stad

Van de ondervraagden in een Kantar bezoekersonderzoek geeft 56% aan speciaal voor de expositie naar Delft te zijn gekomen. 13% van de bezoekers blijft in Delft overnachten, wat neerkomt op ruim 16.500 overnachtingen. Circa 11% van de bezoekers reist voor de tentoonstelling uit het buitenland af naar Delft. De meeste internationale bezoekers komen uit de omliggende landen: Frankrijk, België, Groot-Brittannië en Duitsland. 61% van de bezoekers doet voorafgaand of na een bezoek aan de expositie uitgaven in de stad. De gemiddelde uitgave bedraagt € 76 per persoon. Hiermee genereren de bezoekers circa € 5,4 miljoen aan uitgaven in de stad.

Vermeer leeft in Delft

Delft en Vermeer zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bezoekers treden met een speciale podwalk in de voetsporen van Vermeer en ontdekken het historische Delft en de belangrijkste locaties in Vermeers leven. Het publiek weet dit wandelverhaal heel goed te vinden, deze is bijna 15.000 keer gedownload. Museum Prinsenhof Delft biedt in nauwe samenwerking met Delft Marketing en Vermeer Centrum Delft tijdens de tentoonstelling ook een veelzijdig stadsprogramma. Zo brengen we het erfgoed rondom Vermeer in de stad over het voetlicht met rondleidingen, stadswandelingen en lezingen. Voor het project De Nieuwe Vermeer vullen ruim honderd werken de ramen van woonhuizen, culturele instellingen en winkels in de binnenstad.

Samenwerking met tentoonstelling in het Rijksmuseum Amsterdam

Zie ook : Vermeer tentoonstelling Rijksmuseum bezocht door 650.000 bezoekers in 16 weken tijd

Van over de hele wereld reizen kunstliefhebbers dit voorjaar naar het Rijksmuseum om de grote overzichtstentoonstelling over Vermeer te bewonderen. Maar lang niet iedereen weet hoezeer de stad Delft en het netwerk om Vermeer heen hem hebben beïnvloed, geïnspireerd en gevormd tot de wereldberoemde kunstenaar die hij is geworden. De tentoonstelling ‘Het Delft van Vermeer‘ belicht het leven van een van de meest geliefde kunstenaars uit de 17de eeuw en laat mensen kennis maken met de man achter de mythe en zijn stad. Deze ambitieuze tentoonstelling loopt parallel aan de uitverkochte Vermeer-expositie in het Rijksmuseum.

Bron en meer informatie: www.prinsenhof-delft.nl

Museumsector heeft nog wat schade in te halen
De gevolgen van de coronabeperkingen dreunden ook in 2022 nog na in de museumsector. Van de diverse dagrecreatieve segmenten had de culturele sector het meeste moeite om het pad naar herstel weer te vinden. Er werden de afgelopen jaren ook weinig (dure) blockbusters georganiseerd. Met de bijzondere expositie rond Vermeer blijkt dat de kunstliefhebbers nog altijd bereid zijn om te reizen voor een mooie expositie.

redactie Pretwerk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *