Ook in 2013 vragen gemeenten meer toeristenbelasting. Uit cijfers van het onderzoeksbureau Coelo blijkt een gemiddelde stijging van 9%, een gevolg van de financiële krapte van gemeenten. RECRON blijft vechten tegen de buitensporige verhogingen van de toeristenbelasting door gemeenten.
Dankzij de inzet van Gastvrij Nederland gaat minister Henk Kamp (Economische Zaken) de onevenredige stijging van de toeristenbelasting bespreken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Tweede Kamerlid Erik Ziengs (VVD) vroeg hier half maart om tijdens een debat over de Gastvrijheidseconomie in de Tweede Kamer.
Verder heeft RECRON tijdens het jaarlijkse belastingcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een drietal workshops gegeven over het omgaan met de toeristenbelasting. Daarbij ging het over de nadelige effecten van toeristenbelasting, het betrekken van ondernemers bij het besteden van de opbrengst en het maken van langjarige afspraken.
De regiomanagers van RECRON zijn door het hele land in gesprek met gemeenten om de stijgingen toeristenbelasting in de hand te houden. Zo is in Venlo onderzoek gedaan naar de nadelige effecten van de stijging toeristenbelasting op de werkgelegenheid. Na protesten van RECRON in Kaag en Braassem is een plotselinge verhoging (voorlopig) ingetrokken.
De stijging in 2013 laat zien dat het nog niet genoeg is. In 2013 blijft RECRON in gesprek met gemeenten om hen in te laten zien dat zij door het verhogen van de toeristenbelasting niet alleen ondernemers beperken in hun investeringsruimte, maar uiteindelijk ook zichzelf tekort doen.
Bron, en meer informatie: www.recron.nl
Ook andere partijen protesteren
De RECRON is niet de enige partij die zich zorgen maakt over de steeds weer stijgende toeristenbelasting. Voor de boerencampings van de SVR komt de toeristenbelasting mogelijk nog harder aan. Doordat deze ’toeristenboete’ meestal als vast bedrag per nacht wordt geïnd, is het voor de goedkope boerencampings een relatief hoog percentage van de totaalprijs. Op hun website laten de kampeerboeren weten: “De SVR-kampeerboeren willen niet gedwongen optreden als onbezoldigd belastingambtenaar en verzetten zich dan ook fel tegen deze vorm van belastingheffing.” Op 9 april biedt de SVR 30.000 protesthandtekeningen aan bij het ministerie va binnenlandse zaken.
De vakantieganger betaalt uiteindelijk de rekening. De ANWB, die de belangen van recreanten behartigd, heeft daarom al enige tijd een online meldpunt ingericht om misstanden met toeristenbelasting in kaart te brengen. Zij hebben wel begrip voor deze belasting, maar kijken naar transparantie, doelmatige besteding en proportionaliteit. Zie: ANWB meldpunt toeristenbelasting
Eén reactie
In Utrecht vloeit het terug naar de toerisme, schhone hele stad en naar toerisme utrecht (vvv) en dat is goed voor de stad en de rondvaart http://www.schuttevaer.com