Prijzen op terras dit jaar gemiddeld 2,4% gestegen

De landelijke terrasprijs is dit jaar gemiddeld met 2,4% gestegen. Amsterdam is wederom de duurste terrasstad van Nederland. Deze resultaten zijn afkomstig van het jaarlijkse terrasonderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies.

Terrasonderzoek 2016 - Rechtenvrij Van Spronsen & Partners horeca-adviesUit de jaarlijkse inventarisatie van de prijs voor een rondje op het terras (2 koffie, 2 fris, 2 bier, en 2 rosé) blijkt dat Amsterdam dit jaar de duurste terrasstad is. Een rondje kost daar € 23,60. Dit is niet verrassend gezien het feit dat hier de vastgoed- en huurprijzen fors hoger liggen dan elders in het land. De stad wordt in de ranglijst gevolgd door Haarlem, Den Haag en ’s-Hertogenbosch. Nieuw in de top 5 is Groningen. Breda is de goedkoopste terrasstad van Nederland. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras van Breda is € 20,43, dit is 1,4% hoger dan vorig jaar.

Stijgers & dalers
In Arnhem zijn de prijzen dit jaar het hardst gestegen met 7,0% waarmee de prijs rond het landelijke gemiddelde ligt. De stad stijgt hiermee 10 plaatsen op de ranglijst naar de 10e plaats. Dit kan dus gezien worden als een inhaalslag. Andere stijgers zijn Amersfoort en Dordrecht. Hier stegen de prijzen met circa 5% ten opzichte van vorig jaar. Dalers zijn de steden Utrecht en Apeldoorn. Deze daalden respectievelijk 6 en 5 plekken op de ranglijst.

De voordeligste steden
Een rondje op het terras kost in Breda € 3,18 minder dan in Amsterdam. Met name liefhebbers van een kop koffie of glas rosé kunnen het best naar Breda, waar de gemiddelde prijs respectievelijk € 2,15 en € 3,19 bedraagt. Breda wordt gevolgd door Almere, met het goedkoopste fluitje van Nederland. Wie liever een glas fris drinkt kan het beste naar Zwolle.

Terraskoopkracht het laagst in Groningen
Voor het onderzoek wordt jaarlijks de “terraskoopkracht” bepaald door het gemiddeld besteedbaar inkomen van de inwoners af te zetten tegen de terrasprijzen. Opvallend is dat de inwoners van de stad Groningen maandelijks met 16,2 rondjes de laagste “terraskoopkracht” hebben. Breda heeft de hoogste terraskoopkracht met gemiddeld 20,5 rondjes per week. De stad wordt gevolgd door Amersfoort, waar inwoners gemiddeld 19,9 rondjes per week kunnen bestellen. De gemiddelde “terraskoopkracht” over alle gemeten steden ligt op 18,6 rondjes per week en ligt hiermee gelijk aan het voorgaande jaar.

Stijging inkoopprijzen bier en koffie niet doorberekend
Uit onderzoek blijkt dat de stijging van de inkoopprijs niet volledig wordt doorberekend aan de Nederlandse consument. Het afgelopen jaar steeg de inkoopprijs van bier met circa 3%. De horecaondernemers verhoogde de prijs voor een fluitje met 2%. Over de afgelopen vijf jaar steeg de inkoopprijs van bier zelfs met 21% terwijl gemiddeld de prijs slechts met 12% werd verhoogd. De inkoopprijs van koffie steeg de afgelopen vijf jaar met circa 28%. De horecaondernemers verhoogde de prijs over dezelfde periode met maar 10%.

Trends op het terras
Gin tonic wordt dit jaar als dé trend op het terras genoemd. Een andere trend die zich dit jaar voortzet op alle terrassen zijn de speciaalbieren en de Radlers. Nagenoeg alle onderzochte (96%) bedrijven verkopen Radler. De prijs voor een Radler steeg licht naar een gemiddelde van € 3,28. De trend van alcoholvrije drankjes zet zich dit jaar nog iets verder door, 98% van de onderzochte terrassen verkoopt dit jaar 0.0 bieren op het terras. Ook de limonades en zelfgemaakte ijsthee’s worden steeds meer geschonken. Deze dranken zijn qua inkoop relatief goedkoop en kunnen naar eigen smaak worden geschonken, dit maakt de producten per bedrijf uniek.

De vermouth lijkt het nog niet gehaald te hebben op de terrassen. Hoewel de drank steeds meer wordt geschonken door de horecabedrijven lijkt het grote publiek hier nog niet klaar voor te zijn. Uit de rondvraag gaf slechts één ondernemer aan de vermouth als trendy product te verkopen op zijn terras.

Bron en meer informatie: www.spronsen.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *