Help opmars hooikoortsplant Ambrosia te stoppen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept beheerders van groene gebieden op om de ‘hooikoortsplant’ Ambrosia op eigen grondgebied te verwijderen en waarnemingen te melden. De pollen van de plant kunnen stevige allergische reacties oproepen bij mensen die er gevoelig voor zijn. De Ambrosiaplant staat momenteel volop in bloei en kan nu goed worden herkend.

volgroeide ambrosiaplant
volgroeide ambrosiaplant

In 2013 werd de Ambrosiaplant voor het eerst in meer dan 300 verschillende gebieden in Nederland aangetroffen. Tot het jaar 2000 kwam de uit Noord-Amerika afkomstige plant slechts sporadisch voor, maar sinds het jaar 2000 neemt het aantal waarnemingen jaarlijks toe. Daarbij blijkt dat Ambrosia veel in nieuwe gebieden opduikt. Ambrosia komt landelijk voor, vooral in stedelijke omgeving (stad, haventerreinen) in onder andere Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Veghel, Nijmegen, Enschede en Vlissingen. Daarnaast zijn er bestendige groeiplaatsen in natuurgebieden langs de Rijn ten oosten van Nijmegen en langs de Grensmaas tot in Duitsland.

Ongemak
Volgens Hooikoorts.tv komt het aantal mensen dat last heeft van hooikoorts of een pollenallergie uit op enige tientallen procenten van de bevolking. Het gaat dus om miljoenen mensen, wier kwaliteit van leven behoorlijk beïnvloed kan worden door pollenallergie. De Ambrosia bloeit laat in het jaar, waardoor het hooikoortsseizoen voor mensen met een allergie tot 2 maanden langer kan duren als de opmars van de plant niet wordt gestuit.

Meer informatie: www.vwa.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *