Groot verschil in benadering corona-beperkingen door horeca in Nederland en Vlaanderen

In Nederland spant de verenigde horecasector, onder leiding van KHN een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat om de beperkingen zoveel mogelijk te versoepelen. In Vlaanderen vraagt de horecasector begrip van haar achterban om een tweede coronagolf te voorkomen.

Terassen in het centrum van Culemborg

In Nederland:

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) startte op 16 juli een kort geding tegen de Staat der Nederlanden. KHN wil dat de Staat wordt veroordeeld om zo snel mogelijk versoepelingen van de coronamaatregelen door te voeren voor de Nederlandse horeca. In het bijzonder als het gaat om het aantal mensen dat binnen anderhalve meter van elkaar aan een tafel mag zitten. KHN neemt deze stap omdat de maatregelen die nu gelden in de horeca veel strenger zijn dan noodzakelijk. Bovendien zijn ze volgens KHN in hoge mate willekeurig en staan ze haaks op versoepelingen die op andere gebieden wél zijn doorgevoerd. Het water staat horecaondernemers aan de lippen: er wordt op dit moment geen enkel perspectief geboden en voor velen dreigt faillissement. Door in de maatregelen verder te gaan dan nodig is, handelt de Staat niet alleen onrechtmatig jegens horecaondernemers, maar ook in strijd met grondrechten. De versoepelingen moeten per direct ingaan. Daarnaast vordert KHN dat de Staat objectieve criteria kenbaar moet maken (met een bijbehorende ‘roadmap’) aan de hand waarvan versoepelingen voor de horeca in de toekomst zullen plaatsvinden. Het kort geding zal dienen op donderdag 23 juli.

Meer informatie: www.khn.nl

Horeca in park Bellewaerde (Be) met o.a. een gereguleerde wachtrij voor bestellingen

In België

Hoe anders is de benadering in Vlaanderen. Daar vraagt de CEO van Horeca Vlaanderen, Mathias de Caluwe, juist om begrip van zijn achterban:

https://twitter.com/DeCaluwe_M/status/1284030474260750336?s=20

De randvoorwaarden voor heropening van horecabedrijven zijn in Nederland en België enigszins verschillend. Zo moet het personeel in de Vlaamse horecabedrijven verplicht een mondmasker dragen. Voor Belgische gasten die op bezoek zijn in Nederland wordt het ontbreken van een mondmasker vaak als ‘onveilig’ ervaren. Zij zijn immers gewend geraakt aan de Belgische situatie. Qua ondersteunende maatregelen zijn er ook verschillen. Zo kan de Vlaamse horeca werken met een lagere capaciteit aan personeel, waarbij de overheid bijspringt in de non-actief vergoeding. Wat hetzelfde is in beide landen is de verplichting om anderhalve meter afstand in te richten tussen groepen die niet tot dezelfde familie behoren. In De Gazet van Antwerpen vertelt De Caluwe dat de horecasector in Vlaanderen nog een heel zwaar najaar tegemoet gaat. Ook hier staan de marges, dankzij de beperkende maatregelen, flink onder druk. Net als in Nederland heeft ook de Vlaamse brancheorganisatie een website opgezet om ondernemers te ondersteunen: www.heropstarthoreca.be.

Meer informatie: www.horecavlaanderen.be/corona-info

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *