De duurzaamste tuin van Nederland op de Floriade

Recreatiebedrijven die hun groene buitenruimte willen verduurzamen kunnen inspiratie opdoen in de grootste en duurzaamste tuin van Nederland op de Floriade. NL Label ontwikkelde de tuin; DHV tekende onlangs een overeenkomst om mee te bouwen.

De ambitie van de tuin die NL Label gaat realiseren op de Floriade is om Nederland te laten zien hoe je duurzame tuinen kunt vormgeven en inrichten. De tuin van 1.000 m2 is een weerspiegeling van het dagelijks leven en omvat de 4 thema’s ‘wonen’, ‘werken’, ‘privé’ en ‘cityfarming’.

Voor elk van de 4 thema’s zijn tal van nieuwe producten en toepassingen bedacht. In Wonen komt bijvoorbeeld een carport met een dak van solarpanelen te staan dat dient als oplaadpunt voer een elektrische auto. Bij het thema Cityfarming staat een groot eetbaar tuinhuis met zonnepanelen, groentes en kruiden op het dak en er is een presentatie over NL label. Voor het segment Werken is onder meer een buitenkantoor bedacht met zonnecollectoren en er is een alternatieve manier van regenwateropvang en –zuivering te zien.

In de tuin worden ook tal van duurzame beplantingsmogelijkheden getoond en er wordt een paviljoen gerealiseerd waar bezoekers informatie kunnen krijgen over de toegepaste materialen.

DHV bouwt mee
DHV tekende een overeenkomst om mee te bouwen aan deze duurzame tuin, en bracht o.a. haar expertise in over duurzaam bouwen en inrichten. Enkele voorbeelden:

Energie opwekken
De tuin bundelt alle best practices op het vlak van de inrichting van tuinen en buitenruimten. De tuin zuivert bijvoorbeeld water en vangt regenwater ondergronds op. Ook verbouwt de tuin voedsel en kan er worden gekookt in een zonneoven. Daarnaast wekt de tuin energie op met een windmolen, een solar-boom en drijvende zonnepanelen. Olbertijn: “Wanneer je dit doortrekt naar alle tuinen, parken en bedrijfsterreinen dan levert dit een enorme vergroting op van de biodiversiteit, in combinatie met een geweldige besparing van grondstoffen en energie.”

Transport
DHV beoordeelt de gebruikte materialen van de tuin op duurzaamheidsaspecten. Olbertijn: “Al enige jaren adviseren wij bedrijven over de verduurzaming van hun bedrijfsvoering. Wat nieuw is, is de beoordeling van hun producten op duurzaamheid. Daarbij wordt er dus ook gekeken naar de invloed van transport op duurzaamheid. Zo wordt er in veel tuinen gebruikgemaakt van Chinees hardsteen, terwijl er in Duitsland alternatieve producten beschikbaar zijn. Het aankopen en importeren daarvan bespaart CO2-uitstoot op het transport.”

Meer informatie:
www.floriade.nl
www.dhv.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *