Dag van de Openbare Ruimte met interessant kennisprogramma

Het lezingenprogramma op de Dag van de Openbare Ruimte (28 en 29 september) is bekend en bevat ook voor de recreatiesector enkele interessante onderwerpen. Bij vooraanmelding is de beurs gratis te bezoeken.

Ook recreatiebedrijven beheren ruimtes waar groepen bezoekers aangenaam en veilig willen verblijven. Ook trends als ‘duurzaamheid’ en ‘werken met natuur’ spelen een steeds belangrijker rol bij het beheer van een recreatieterrein. Op het gebied van techniek en beheer is er daarom veel overlap tussen terreinbeheerders van gemeenten en bedrijven.

We lichten enkele lezingen uit:

regenlaarsenDe gevolgen van (steeds vaker) extreme neerslag (28/9 om 10,30 uur)
Janette Bessembinder van het KNMI legt uit wat we inmiddels weten over de klimaattrends en dan met name de neerslag; en hoe we daar qua ontwerp op in kunnen/moeten spelen.

Trainingslocaties voor buitensporten (28/9 om 10.30 uur)
Kompan presenteert de resultaten van een eigen onderzoek: “Om Nederlanders blijvend in beweging te krijgen, en lichamelijk activiteit te integreren als vast onderdeel in het dagelijkse leven, hebben gemeentes toegankelijke en effectieve trainingslocaties nodig die geschikt zijn voor alle leeftijden en fysieke vaardigheden, gecombineerd met de juiste instructie, stimulatie en motivatie.”

Het nieuwe Wildlands + stadstheater; impuls voor de regio
Het nieuwe Wildlands + stadstheater; impuls voor de regio

Gemeente? Zet je regio op de kaart! (28/9 & 29/9 om 13.30 uur)
Vrijetijd houdt niet op bij de gemeentegrens! De Citymarketeer heeft de slag gemist, want we zien toch wel de leegloop van menig stadscentrum? De consument zoekt de beleving in een bepaalde regio en de verblijfsaccommodatie komt pas op de laatste plaats.
Ben je nieuwsgierig naar nieuwe samenwerkingsvormen in toerisme & recreatie? Wil je weten welke rol de gemeenten kan vervullen als economische aanjager? Wat betekent de komst van een top attractie, Leisure Boulevard of Outlet voor de regio en waar overstijgt deze de gemeente grenzen? Hoe kunnen ondernemers in alle bedrijfstakken meer samenwerken? Bezoek de presentatie van Hans van Leeuwen, trendwatcher en adviseur van Pleisureworld.

Groendaken(28/9 om 13.30 uur)
Veel gemeenten geven subsidie of bieden aantrekkelijke leningen voor het “begroenen” van daken. Deze investering vraagt een gedegen kennis en aanpak van ontwerp tot aanleg en onderhoud. en project voor een expert. Matthijs Mesken van (Stichting Groenkeur) en Peter Koop (De Enk Groen & Golft) vertellen waaraan u deze vakman herkent.

dagpauwoogGroen is saai! (28/9 om 15.30 uur)
Een prikkelende lezing van Kars Veling van de Vlinderstichting: “Door de juiste keuzes te maken bij inrichting en beheer van je groenvoorziening en door in je sortiment aan te sluiten bij de eisen van dieren kan het groen niet alleen kleurrijker worden, maar ook een nog betere functie vervullen voor vlinders, bijen, andere insecten en mensen.”

Gekleurde led straatverlichting, meer dan alleen een andere kleur (29/9 om 10.30)
Met de opkomst van led straatverlichting wordt er in toenemende mate gewerkt met straatverlichting in verschillende kleuren of een mix ervan. Naast de gebruikelijke wit varianten zien we steeds vaker groen, amber, blauw, goudoranje en nagebootst maanlicht verschijnen in het straatbeeld. Er ontstaat hierdoor een gevarieerder lichtbeeld. Wat kunnen we hier mee?

varen in de stadDe stad van 2025 (29/9 om 11.00 uur)
De openbare ruimte van steden worden steeds aantrekkelijker. Is dat een kans of bedreiging voor de recreatiesector? Keynote speaker Bruno Fabre schets zijn toekomstbeeld: “De openbare ruimte is een nieuw speelveld, een theatervloer waarvan het décor continu aangepast wordt door de keuze van de burgers. Zij hebben de leiding over de beleving en activiteiten van de binnenstad, hun vrijheid hierin bepaalt de aantrekkelijkheid van de stad, die zwaar concurreert met andere steden.”

Forgotten Spaces – lichtontwerp om de culturele identiteit te benadrukken (29/9 om 14.30 uur)
Wat zijn de stappen wanneer je een lichtontwerp maakt voor een grote stad? Hoe kan een lichtmasterplan worden ontwikkeld zonder de lokale identiteit kwijt te raken? In deze presentatie wordt een aanpak besproken over hoe om te gaan met dit complexe proces en waarom een lichtmasterplan essentieel is om ideeën te communiceren

Bekijk alle lezingen op: www.openbareruimte.nl/nl/bezoeker/presentaties

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *