Aanbod strandpaviljoens gegroeid, maar omzet gedaald

Het aanbod van strandpaviljoens stijgt nog steeds, maar in 2011 is de omzet met 16% gedaald. De reden hiervoor: 2011 had de natste zomer in ruim een eeuw tijd. Dat blijkt uit het nieuwe brancherapport van Van Spronsen & Partners.

Groei in Zuid-Holland
Volgens cijfers van bedrijfschap Horeca en Catering telde Nederland eind vorig jaar 379 strandpaviljoens. De absolute groei vond vooral plaats in de kustprovincies waar er 14 bij kwamen, waarvan er tien nieuwe paviljoens in Zuid-Holland te vinden zijn. Vooral Rotterdam met Hoek van Holland als kustlocatie is in aanbod gegroeid. In de niet-kustprovincies zijn er twee paviljoens bij gekomen.

Oppervlakte toegenomen
Opvallend is verder dat de gemiddelde oppervlakte van een strandpaviljoen de afgelopen tien jaar flink is toegenomen. In vergelijking met de gehele drankensector, waar een forse daling zichtbaar is, doen de strandpaviljoens het goed in Nederland. De branche wordt steeds professioneler en steeds meer een grotere speler binnen de horeca. Echter is dit wel een sector die nog steeds weersafhankelijk is.

Toetkomstverwachting
Sinds 2007 is de jaarlijkse groei in het aanbod van strandpaviljoens redelijk stabiel met een lichte afvlakking hierin. De groei zal de komende jaren erin blijven, maar wel stagneren. Naar verwachting zal de grens van 400 strandpaviljoens niet worden bereikt binnen vijf jaar. We verwachten een groei van circa 4% wat het aantal strandpaviljoens naar circa 395 brengt. Deze groei zal voornamelijk buiten de top 10 van strandgemeenten plaatsvinden. Exploitanten hebben te maken met de natuurbeschermingswet en bestemmingsplannen, waardoor vaak een maximum wordt gesteld aan het aantal strandpaviljoens.

Bekijk het rapport op: www.spronsen.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *