Ommen op zoek naar nieuwe modus voor toeristenbelasting

De gemeente Ommen werkt in overleg met de toeristische sector aan een nieuwe invulling van de toeristenbelasting. Zij vervullen daarmee een pioniersrol in Nederland. Door een breder draagvlak te zoeken en afspraken te maken over afstemming met omliggende gemeenten komen de standpunten van overheid en bedrijfsleven dichter bij elkaar.

spaarpotIn de commissievergadering van 6 maart werden de uitkomsten van het overleg voorgelegd aan de politieke partijen. De gemeenschappelijke uitgangspunten die werden geformuleerd:

  • – Er moet sprake zijn van een eerlijke verdeling van de lasten. Niet alleen gasten in de verblijfsrecreatie, maar ook dagrecreanten, watertoeristen en andere sectoren kunnen een steentje bijdragen.
  • – Het systeem moet vooral makkelijk zijn, en de perceptiekosten moeten laag blijven
  • – Geen ongelijkheid in de regio; er wordt toegewerkt naar een Vechtdalstandaard. (geen verschillen tussen buurgemeenten)

Het overleg kwam vooral op gang nadat de ondernemers in de verblijfsrecreatie grote bezwaren hadden aangetekend tegen een verdere verhoging van de toeristen- en forensenbelasting. Gerrit-Jan Hagedoorn van De Beerze Bulten daar over: “Eind vorig jaar is er in Ommen een felle discussie gevoerd over de forensenbelasting. De gemeente wilde daarmee € 125.000 ophalen in het eerste jaar en het jaar erop € 250.000 extra. Dat kan natuurlijk niet. In veel gevallen betaalden onze gasten daardoor tussen de 200 en 300 euro meer voor een jaarplaats.”

Toeristenbelasting niet afschaffen
Ook vanuit de ondernemers zijn er concessies gedaan. Waar voorheen het standpunt ’toeristenbelasting afschaffen’ werd gehuldigd, wordt begrip getoond voor een bijdrage vanuit de recreatiesector: “De sector vindt het belangrijk dat (toeristisch-recreatieve) voorzieningen in stand worden gehouden; danwel dat er geïnvesteerd wordt om meer toeristen te trekken. De sector begrijpt ook dat hier minder financiële middelen voor beschikbaar zijn, maar ziet mogelijkheden om hiervoor alternatieven voor te bedenken. Bijvoorbeeld door de inzet van vrijwilligers, meer toeristen en ruimte te bieden aan nieuwe initiatieven.” De overleggroep, ook inwoners van de gemeente, is verder geen voorstander van een extra heffing voor inwoners.

Jan Hagedoorn, die namens vrijtijdspark De Beerze Bulten (Ommen) al heel lang de discussie met politici aangaat, liet onlangs weten: “Afschaffen is denk ik geen optie meer. Dat heb ik in 30 jaar wel begrepen. Als iedereen die profiteert van toerisme, daar ook aan bijdraagt, dan behoud de gemeente haar opbrengsten waarmee zij fietspaden, zwembaden en sportvelden kan financieren. Deze aanpak komt dan ten goede aan de burger en recreant een wordt breed gedragen en opgelegd. En dan heb ik geen moeite met een belasting.”

Het is nog niet bekend hoe ondernemers uit de dagrecreatie gaan reageren op de nieuwe voorstellen.

Hoe nu verder
Het overleg is tot nu toe constructief verlopen. De aankomende gemeenteraadsverkiezingen kunnen nog wel zorgen voor een andere politieke wind. Teamleider Marc Brummelenbos van de gemeente: “Het voorstel gaat mee in het overdrachtsdossier voor de nieuwe gemeenteraad. In het 2e kwartaal zal er bestuurlijke verkenning plaatsvinden in het Vechtdal. Daarna zullen in de loop van dit jaar concrete voorstellen volgen.”

Meer informatie volgt t.z.t. op www.ommen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *