Nieuwe tentoonstelling ‘Zo te zien’ in NEMO – ook geschikt voor mensen met een visuele beperking

In NEMO Science Museum staat het zintuig ‘zien’ centraal in de nieuwe tentoonstelling Zo te Zien. Het thema van de tentoonstelling is voor het wetenschapsmuseum aanleiding om de aandacht te richten op blinde en slechtziende bezoekers.

Lars van Berkel tilt het ‘zware’ halter hoog in de lucht. De tentoonstelling Zo te Zien is tot en met 31 oktober 2021 in NEMO Science Museum. Foto: DigiDaan.

“Ook met een beperking moet je volop kunnen genieten van een dagje weg met de familie,” aldus Michiel Buchel, directeur NEMO. “Met dank aan een donatie van het Bartiméus Fonds kunnen we het science museum de komende jaren duurzaam toegankelijker maken voor mensen met een visuele beperking.” De familie Van Berkel bracht een bezoek aan het museum om te oordelen of NEMO op de goede weg zit.

In de tentoonstelling Zo te Zien ligt een halter met grote gewichten eraan. Die til je niet zomaar even op! Lars (6 jaar) loopt naar het halter toe en voelt aan de zijkant van het halter: hij tilt het gemakkelijk op. “Het is helemaal niet zwaar!”, roept hij enthousiast. Lars is slechtziend geboren door een zeldzame, erfelijke oogaandoening. Dit is voor de familie Van Berkel echter geen belemmering om een dagje op pad te gaan. “Wij vinden het heel mooi dat NEMO deze tentoonstelling nu heeft. Het maakt het heel gemakkelijk om het onderwerp als gezin op een leuke manier te bespreken en te ervaren wat de gevolgen zijn van niet goed ontwikkelde ogen. Het is hierdoor tastbaarder geworden voor onze andere kinderen,” aldus moeder Elzemiek.

In de tentoonstelling Zo te Zien is in samenwerking met Accessibility, onderdeel van Bartiméus, gekeken naar de toegankelijkheid voor bezoekers met een visuele beperking. Zo werd er gekeken naar voldoende contrast tussen wanden en vloer of tussen letters en achtergrond bij teksten. Ook gaven ze advies over de rest van het museum, net als de website en het proces bij het bestellen van een ticket.

“We hebben met (ervarings)deskundigen van Accessibility gewerkt aan de nieuwe tentoonstelling en de bijbehorende extra activiteiten. Zo konden struikelplekken voorkomen worden, is bij de video’s audiodescriptie toegepast en hebben we nieuwe technologie ingezet om het museum toegankelijker te maken. Maar denk ook aan het gedrag van de medewerkers, want dit speelt een belangrijke rol “, aldus Annemarie van Eekeren, hoofd Presentatie & Collectie van NEMO. In de tentoonstelling Zo te Zien worden infographics ook als 2,5D (reliëftekeningen) toegepast met een tekst in braille en wordt een speciale app ingezet die bruikbaar is voor mensen met een visuele beperking. Lotte (9 jaar), de zus van Lars, probeert de app uit en doet expres haar ogen dicht. “Zo slecht ziet Lars gelukkig niet.”

Speciale training voor het personeel

De publieksbegeleiders in NEMO volgden een training audiodescriptie en bejegening. “Met speciale brillen waardoor we slecht of zelfs helemaal geen zicht hadden, zijn we door het museum gelopen. De liften in, de trappen op het dak op en af. Echt heel praktisch dus. Ik ben me vooral bewuster geworden van goede communicatie. Dus beschrijven wat er allemaal te zien is om je heen. Bij een proefje in het laboratorium ook uitleggen welke spullen er gebruikt worden. Heel leerzaam!”, aldus Clayde Weiboldt, publieksbegeleider NEMO Science Museum.

Meer informatie: www.nemosciencemuseum.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *