Het dashboard Zicht op ondermijning vakantieparken geeft inzicht in mogelijke risico’s voor ondermijnende criminaliteit op vakantieparken. Veel vakantieparken kunnen voldoen aan de huidige eisen van de consument en daarmee aantrekkelijk blijven voor toerisme en recreatie.
Sommige parken kunnen op een gegeven moment een ander publiek gaan trekken, soms met dubieuze bedoelingen. Die vakantieparken lopen het risico misbruikt te worden voor criminele activiteiten. Dit dashboard bevat analyses die meer inzicht geven in dit risico. Verschillende partijen kunnen hiermee de preventieve bestrijding van misbruik van vakantieparken versterken.
Het project Zicht op Ondermijning – Vakantieparken is ontstaan als deelproject van het samenwerkingsverband Zicht op Ondermijning. De uitgangspunten en werkwijze van beide initiatieven zijn dan ook vergelijkbaar. Er wordt ook deels gebruik gemaakt van dezelfde data. Aanleiding is de Actie-agenda Vakantieparken van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en vertegenwoordigers van provincies, gemeenten en maatschappelijke partners.
Dit is de vierde release en het dashboard bevat inmiddels analyses over de volgende zeven onderwerpen: ingeschreven personen, incidenten, verdachten, problematische schulden, eigenaren van vakantiehuisjes, bedrijven en arbeidsmigranten.
De volgende tien provincies hebben een bestand met vakantiepark-adressen geleverd en zijn opgenomen in het dashboard: Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. De resultaten worden getoond tot op regioniveau. Er worden geen specifieke parken getoond en de resultaten zijn niet herleidbaar tot individuen.
Toepassing in de praktijk
Een kenmerk van vakantiepark-adressen is dat er soms weinig toezicht en sociale controle is. Die vakantieparken kunnen makkelijker worden misbruikt voor bijvoorbeeld hennepkwekerijen, illegale opslag, of als ontmoetingsplaats voor criminelen. Dit dashboard draagt bij aan betere inzichten in dit soort fenomenen. Provincies, gemeenten en RIEC’s kunnen die inzichten gebruiken om preventieve maatregelen te nemen tegen misbruik van vakantieparken.
Voorbeelden van die maatregelen zijn:
- Vakantieparken met een verhoogd risico weer aantrekkelijker maken voor ondernemers.
- Bestemmingsplannen zodanig aanpassen dat vakantieparken minder aantrekkelijk worden voor misbruik, bijvoorbeeld door ze niet te ver van woonwijken te ontwikkelen.
- Op vakantieparken met een verhoogd risicoprofiel (extra) aanwezig zijn met handhaving en/of controles uitvoeren.
Voor het opstellen van beleid is informatie gewenst op laag regionaal niveau. Voor zover mogelijk zijn cijfers tot op het niveau van de gemeente samengesteld. Cijfers op laag regionaal niveau zijn helaas niet altijd mogelijk vanwege te kleine aantallen en de geheimhoudingsregels van het CBS.
Meer informatie: Vakantieparken (zichtopondermijning-vakantieparken.nl)