Remco Kock presenteert een boek over de kleurrijke historie van het Arnhemse dierenpark: ‘Het Mensenpark – De wonderlijke evolutie van Burgers’ Zoo’. De afgelopen jaren interviewde hij tientallen (oud)medewerkers van Burgers’ Zoo voor de totstandkoming van zijn boek.
Over bladblazen tussen de leeuwen, een orang-oetan die bijkwam tijdens een autorit, gebeten worden door een lui(p)aard en humoristische practical jokes onder collega’s. Maar ook over het oorlogsgeweld rond de Slag om Arnhem, de revolutionaire nieuwe projecten die het Arnhemse familiebedrijf wereldwijd op de kaart zetten en de kleurrijke evolutie die Burgers’ Zoo heeft doorgemaakt in ruim een eeuw tijd.
Tussen de leeuwen botten opruimen en een egelvis die na zijn dood toeslaat
Dierverzorger Theo mocht in mei 1985 in zijn eerste werkweek de botten opruimen uit het leeuwenverblijf. Waar hij tot zijn schrik achter kwam, is dat de dieren tijdens dit klusje gewoon in het verblijf bleven. Een detail dat zijn collega’s gemakshalve niet vermeld hadden. Toen bioloog Max van de Ocean jaren geleden een sectie op een egelvis uitvoerde, kwam het extreem potente gif per ongeluk in zijn eigen bloedbaan terecht: eerst had hij geen gevoel meer in zijn hand, maar al snel volgden zijn onderarm, bovenarm en schouder.
Kadavers verzamelen in de frontlinie en door rood rijden vanwege een neushoorn
Of Reinier van Hooff helemaal gek was geworden? Zo informeerde de Duitse officier in het laatste oorlogsjaar. Wie haalt het in zijn hoofd om in het niemandsland tussen de Duitsers en de Geallieerden kadavers van gesneuvelde paarden te gaan verzamelen, zodat de roofdieren in zijn dierenpark toch nog iets te eten zouden hebben? En diertransporteur Ton van Maanen kreeg een zeer bijzondere bekeuring: door rood rijden, omdat plotseling op de rem springen met een tweeduizend kilo zware neushoorn achterin een minder aantrekkelijk alternatief was.
De menselijke verhalen staan centraal in een echt familiebedrijf
Waar in het Arnhemse dierenpark normaal gesproken de dieren altijd centraal staan, draait Remco Kock de rollen om: juist de mensen vormen de rode draad in zijn boek. Hun verhalen, hun avonturen en hun persoonlijke geschiedenissen brengen de kleurrijke ontwikkeling die Burgers’ Zoo heeft doorgemaakt haarscherp en zeer herkenbaar tot leven. Het Arnhemse dierenpark is tot op de dag van vandaag een echt familiebedrijf gebleven.
“Ik wilde graag een boek over Burgers’ Zoo schrijven, omdat het mij een intrigerende verhalentuin leek. Het park is al ruim een eeuw oud, kent dus een enorme geschiedenis. De mens leek mij daarbij de meest interessante diersoort: bovendien een soort die prima te observeren valt. Er is al vaker over Burgers’ Zoo geschreven, maar wat ik wilde is meer ‘oral history’ bedrijven: het verhaal van Burgers’ Zoo vertellen in persoonlijke anekdotes. Verhalen vastleggen die onderling worden verteld, maar nog nooit in een boek zijn opgetekend”.
Remco Kock
Meer informatie: www.burgerszoo.nl