Nederlanders beschermen zich onvoldoende tegen de zon

Met een paar warme dagen in het vooruitzicht vraagt KWF kankerbestrijding aandacht voor de risico’s van de zon. 36% van de Nederlanders is vorig jaar verbrand. Regelmatig en bijtijds insmeren is de remedie. Helaas behoort de zonnebrandcreme tot de producten die vaak wordt vergeten om mee te nemen. Is zonnebrandcreme op jou (recreatie)bedrijf al makkelijk verkrijgbaar?

zwemmenRuim 87% van de Nederlandse bevolking is van mening dat je je altijd moet beschermen tegen de zon. In werkelijkheid blijkt echter dat dit zich vaak beperkt tot insmeren bij een bezoek aan het strand (61%) of bijvoorbeeld een zonvakantie in het buitenland (57%). Slechts één op de tien mensen denkt er ook altijd aan zich in te smeren bij buiten sporten of op het terras zitten. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van KWF Kankerbestrijding (2015) onder 1015 Nederlanders. Dat er onverstandig met de zon wordt omgegaan blijkt ook uit feit dat 36% van de ondervraagden aangeeft vorig jaar één of meerdere keren te zijn verbrand, een grote risicofactor voor huidkanker. Met de zomer voor de deur roept KWF Kankerbestrijding iedereen op zich juist ook tijdens ‘vergeten smeermomenten’ te beschermen tegen de zon.

UV-straling heeft een grote invloed op het ontstaan van huidkanker. Daarbij geldt: hoe vaker iemand in zijn leven is verbrand, hoe groter de kans op huidkanker. Met name bij kinderen kan zonverbranding nare gevolgen hebben: hun huidcellen zijn extra kwetsbaar. Doordat kinderen in de groei zijn, gaat de celdeling bij hen zo snel dat niet alle beschadigde huidcellen zich kunnen herstellen voordat ze zich weer gaan delen.

Aantal huidkanker patiënten gestegen
Het totaal aantal nieuwe patiënten met huidkanker is gestegen van 47.500 in 2012 naar 52.976 in 2014. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Als deze trend zich doorzet zijn er naar verwachting ca. 75.000 nieuwe patiënten met huidkanker in 2020.

Meer informatie: KWF campagne Zon Verstandig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *