Leden vakbonden wijzen cao recreatie eindbod werkgevers af

De cao commissie van FNV Recreatie heeft unaniem besloten het eindbod van werkgeversorganisatie HISWA-RECRON voor een nieuwe cao recreatie per 1 januari 2022 af te wijzen. De werknemers vinden 6% loonstijging in 2 jaar onvoldoende.

Foto: Pretwerk @ Droompark De Zanding

Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat twee derde van de leden van FNV Recreatie dit eindbod onacceptabel vindt. FNV Recreatie en CNV Vakmensen roepen de werkgevers op de vakbonden uit te nodigen voor nieuw overleg en met een beduidend beter loonbod te komen. Gebeurt dit niet, dan zijn acties in de sector niet uitgesloten. 

Eindbod onacceptabel

Afgelopen maanden is er intensief onderhandeld tussen vakbonden en de werkgevers. Het eindbod van de werkgevers – 6% loonsverhoging in twee jaar – vinden de medewerkers in de recreatie onacceptabel. FNV Recreatie en CNV Vakmensen hadden een loonsverhoging van 2 keer 4,5% voorgesteld. 93% van de leden van FNV Recreatie stond achter dit voorstel. 

Hand op de knip

Johan Bijlsma, bestuurder FNV Recreatie: “Ondanks corona zijn er goede omzetten gedraaid en de verwachtingen voor dit jaar zijn ook goed. Er is dus geen reden voor werkgevers om de hand op de knip te houden en – net als voorgaande jaren – slechts minimaal te investeren in de medewerkers. Want dat is wat men voorstelt. Met een substantiële loonsverhoging in 2022 en 2023 kunnen we ervoor zorgen dat de koopkracht van onze medewerkers er niet op achteruit gaat, medewerkers voor de sector behouden blijven én de sector aantrekkelijker wordt voor nieuwe mensen. En dat is hard nodig, want de recreatie kampt – net als de horeca – met een enorm personeelstekort.”

Acties

Nu de vakbonden niet akkoord zijn gegaan met het eindbod, kan er formeel niet opnieuw onderhandeld worden. Betere arbeidsvoorwaarden kunnen dan alleen nog via vakbondsacties tot stand komen. FNV Recreatie roept de werkgevers op op korte termijn in overleg te treden.

Bron en meer informatie: www.fnvrecreatie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *