Kennis over toegankelijkheid Floriade wordt doorgegeven

De Floriade 2012 was de meest toegankelijke ooit, mede dankzij de projectgroep Toegankelijke Floriade. Namens de projectgroep dragen Nic Arets van de Gehandicaptenraad Venlo en Conny Timmermans van de Floriade op donderdag 4 oktober, het ‘toegankelijkheidsstokje’ over. Voorzitter Fini de Pauw van de landelijke Chronisch zieken en Gehandicaptenraad en de Venlose wethouder Ramond Testroote nemen deze uitdaging aan en gaan zich inzetten voor toegankelijke en klantvriendelijke evenementen elders in het land.

Rolstoelverhuur op de Floriade

De Floriade 2012 was de meest toegankelijke ooit. Na vijf jaar voorbereiden weet Nic Arets, voorzitter van de Projectgroep Toegankelijkheid Floriade 2012, dat een groot evenement als de Floriade alleen toegankelijk wordt als je alle betrokkenen mee krijgt. ‘Je moet ze laten zien hoe belangrijk toegankelijkheid is. Dat kost wel een paar jaar. Wij begonnen destijds door de Floriade-organisatie twee dingen duidelijk te maken: hoe ervaren mensen met een beperking hun omgeving én hoe groot is het aantal potentiële klanten en hun gezinnen als je zorgt dat de Floriade toegankelijk is. Dat lukte, want vervolgens bracht de organisatie zelf het aspect toegankelijkheid onder de aandacht van de veertig deelnemende landen en negentig bedrijven.’

Goed voorbeeld
De Floriade is bijna afgelopen. Tijdens de feestelijke bijeenkomst op donderdag vier oktober kijken alle betrokkenen terug op de activiteiten van de projectgroep Toegankelijke Floriade. Wat heeft het de Floriade opgeleverd? Wat valt er van de ervaringen van de projectgroep te leren? Welke aanbevelingen zijn er voor andere gemeenten en organisaties die een toegankelijk evenement willen organiseren?

Opgedane kennis en ervaring benutten
De kennis en de ervaringen van de projectgroep Toegankelijke Floriade komen beschikbaar voor andere gemeenten en belangenorganisaties. Voorzitter Fini de Pauw van de landelijke Chronisch zieken en Gehandicaptenraad (CG-Raad) neemt het op zich om te zorgen dat andere evenementen net zo toegankelijk en klantvriendelijk worden voor ouderen en mensen met een beperking. Wethouder Ramond Testroote van de gemeente Venlo gaat de ervaringen van de projectgroep inbrengen in het G32 overleg om zo aandacht te vragen voor de rol van gemeenten bij de toegankelijkheid van evenementen. Alle aanbevelingen worden gebundeld in een boekje zodat andere evenementen er hun voordeel mee kunnen doen.

Week van de Toegankelijkheid
De inspirerende bijeenkomst op de Floriade is onderdeel van de Week van de Toegankelijkheid. Tijdens deze week vragen bedrijven, gemeenten en mensen met een beperking samen aandacht voor een toegankelijke samenleving. De week loopt dit jaar van 1 tot 6 oktober en het thema is ‘klantvriendelijkheid’. Een klantvriendelijke onderneming of organisatie houdt rekening met de wensen en mogelijkheden van alle klanten, dus ook met die van ouderen en mensen met een beperking. Hoe klantvriendelijker een ondernemer of organisatie is, hoe meer mensen gebruik kunnen maken van zijn producten of diensten. Dat betekent voordeel voor zowel de ondernemer als voor zijn klanten.

Meer informatie: www.cg-raad.nl

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *