Investeerders in Franse Center Parcs parken eisen huurdoorbetaling in coronatijd

In Frankrijk staan particuliere investeerders en Groupe Pierre et Vacances Center Parcs (PVCP) tegenover elkaar bij de Handelsrechtbaank in Parijs om een geschil over volledige huurbetaling te beslechten. Center Parcs ziet het ’tijdelijk opschorten van de huurbetaling’ als onderdeel van de maatregelen om gezond door de coronacrisis heen te komen.

Woordvoerder Marthijn Tabak legt uit dat een rechtzaak over dit onderwerp werd afgewend. Op initiatief van de directie van PVCP is er een mediationtraject aangevraagd bij de Parijse Handelsrechtbank die door de overheid wordt gefaciliteerd. De situatie betreft overigens alleen de Franse parken van Center Parcs.

Wij haalden onze achtergrondinformatie van een Franse investeringswebsite: https://investir.lesechos.fr

Daarin wordt uitgelegd dat een groep van 900 particuliere investeerders van vier Center Parcs parken (Bois Francs, Bois aux Daims, Hauts de Bruyère en Trois Forêts) de stap naar de rechtbank wilde maken. Het advocatenkantoor dat de investeerders begeleidt verwacht de komende tijd de belangen van nog meer investeerders te behartigen; ook op andere parken. De particuliere investeerders stellen dat zij bij de aankoop van het recreatief vastgoed een vastgesteld gegarandeerd rendement was beloofd. Sinds november 2020 zijn alle vakantieparken in Frankrijk, op last van de overheid, gesloten.

Wij vroegen bij Center Parcs na of er inderdaad sprake is van een verplichting tot betaling van de huur aan de investeerders? De woordvoerder legt uit: “Ja, dat doen we. In ‘normale tijden’ betalen we altijd huur aan onze eigenaren, ook als het huisje of appartement niet aan een klant wordt verhuurd.”

Center Parcs steekt in op een bemiddeling door de Handelsrechtbank met als doel:  “Om een kader te bieden voor discussies om oplossingen te vinden die de duurzaamheid op lange termijn van de Groep versterken.” Immers, ook de investeerders hebben er belang bij dat Center Parcs op termijn weer winst gaat maken.

De situatie bij de Franse parken van Center Parcs is niet rooskleurig. Al sinds november zijn de parken (grotendeels) gesloten en ook eerder in 2020 waren de parken voor een groot deel gesloten. Center Parcs geeft ons een toelichting op de maatregelen die tot nu toe zijn genomen om vooral de verliezen te beperken:

“De hele toeristische sector heeft het moeilijk vanwege de pandemie. Gezien deze situatie en de onzekerheid over mogelijke heropeningsdata van al onze parken, zijn verschillende maatregelen genomen en onderzocht binnen de Groupe Pierre & Vacances / Center Parcs. Daarom heeft de Groep maatregelen doorgevoerd om haar cashflow te beschermen door middel van strikte sturing op uitgaven en meer gebruik te maken van maatregelen voor arbeidstijdverkorting.”

Center Parcs is op dit moment ook volop bezig met de uitvoering van een fors investeringsprogramma in renovatie en nieuwbouw van diverse parken. Komt dat programma nog in gevaar? Center Parcs: “De bemiddeling via de Handelsbank heeft geen enkele invloed op operatie van de parken en de continuïteit van Center Parcs.”

Meer informatie: www.groupepvcp.com/nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *