Inflatie of niet: stormloop op Nederlandse vakantieparken

Er is momenteel een ware run gaande op vakantiehuisjes en bungalows op vakantieparken in Nederland. Dat blijkt uit statistieken van Parkvakanties. De vakantiepark aanbieder ziet in de eerste tien dagen van januari een stijging van 131% ten opzichte van vorig jaar. 

Een Landal park op de Veluwe (foto door Parkvakanties)

Vakantieparken in eigen land worden massaal geboekt. Vooral door Nederlanders zelf, maar ook buitenlanders (met name Duitsers) weten de weg naar de Nederlandse vakantie- en bungalowparken te vinden. “We zagen rond kerst al dat het steeds drukker werd op onze website, maar na de jaarwisseling is de gekte pas echt toegeslagen”, zegt Laurens Taekema, oprichter van Parkvakanties.

Aantal boekingen schiet de lucht in

Ook ten opzichte van pre-coronajaar 2019 is het aantal boekingen naar vakantieparken fors gestegen. “Met ruim 18%”, constateert Taekema. De boekingen betreffen zowel weekendjes weg als langere verblijven tijdens de schoolvakanties, zoals de voorjaarsvakantie, de meivakantie en de zomervakantie. Taekema: “We boeken weer ouderwets vroeg onze vakantie. Een schril contrast met vorig jaar toen we rond deze periode nog gebukt gingen onder een lockdown. Het sentiment is compleet anders. Mensen willen niet meer afwachten, maar gewoon nu die vakantie boeken.”

Volgens het het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) stijgt het aantal Nederlanders dat in eigen land op vakantie gaat dit jaar met 2%. De hogere prijzen voor vliegtickets en vakanties in het buitenland zijn hier onder meer de oorzaak van.

De kust populair

Huisjes aan de kust zijn schaars en ongekend populair. Taekema: “Wie daar deze zomer wil vertoeven zal er snel bij moeten zijn”. Friesland, de Veluwe, Limburg en de Waddeneilanden zijn tevens zeer gewild. “Mensen zijn duidelijk op zoek naar luxe vakantieverblijven in de natuur of aan zee en dit mag blijkbaar wat kosten”, zegt Taekema. 

Vakantiehuisjes niet goedkoper

De prijzen voor een bungalow op een vakantiepark in Nederland zijn afgelopen jaar licht gestegen, circa 3% in vergelijking met 2021. “De verwachting is dat dit jaar de prijzen hooguit nog licht zullen stijgen. Het prijsniveau lag de afgelopen twee jaar al hoog, maar door de inflatie kunnen de prijzen nog een procent of 2 oplopen. Goedkoper worden ze in ieder geval niet”, aldus Taekema.

Geen schoon vakantiehuisje grootste ergernis

Ondanks de populariteit van de vakantieparken, zijn er ook zaken die beter kunnen. Uit onderzoek van Parkvakanties blijkt dat slecht schoongemaakte vakantiehuizen de grootste ergernis zijn van de Nederlandse vakantiegangers. Slechte bedden en geurtjes in het huisje staan op nummer twee en drie. 

Meer informatie: Onderzoek Parkvakanties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *