In nieuwe ontvangstgebouw RCN vervaagt de grens tussen binnen en buiten

RCN-Vakantieparken neemt medio mei 2023 een multifunctioneel ontvangstgebouw op het park Grote Bos in Doorn in gebruik. Het is gebouwd met state of the art duurzame materialen en is qua technische installaties up-to-date. Het zal onder meer dienst doen als receptie, vergader- en kantoorruimte.

Opvallend is het zwevende dak dat door 17 boomstammen wordt gedragen. Parkmanager Eelco Stienstra: “Ik ben hier drie jaar manager en meer dan 20 jaar in vaste dienst en dagelijks heb ik de bouw met een hecht team begeleid.”

Eelco Stienstra

Het gebouw met ontvangst-receptiefunctie, kantoor- en vergaderfaciliteiten inclusief multifunctionele zaal is het hoofdgebouw van ‘Het Grote Bos’ en is toegankelijkvoor mindervaliden. Evert Pronk is namens BINT-architecten nauw betrokken geweest bij het ontwerp. Hij vertelt dat in de oriënterende fase onder meer gekeken is naar ontwerpen als het nieuwe station van Assen. “Aanvankelijk hadden we een nog groter dak gepland, omdat in de directe omgeving van het gebouw vijf gebouwen staan zoals horeca, supermarkt en fietsverhuur. Het zwevende dak is op te vatten als een blad van een boom. Het ondersteunt het idee van ‘binnen is buiten’. In dat verband hebben we in het ontwerp ook rekening gehouden met de lichtval binnen. Bij veel licht in de zomer beweegt de zon binnen door de ruimte. Tien lichtkoven zorgen ervoor dat dit extra daglicht wordt ‘opgevangen’.” Eelco Stienstra formuleert het aldus: “Binnen is buiten, die beleving straalt het gebouw onder meer uit doordat het patroon van de bestrating buiten het gebouw doorloopt naar binnen”.

Centrumgebouw in aanbouw

Energieneutraal gebouw

Het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en steen sluiten aan bij de visie van RCN. Binnen krijgt duurzaamheid een extra dimensie door de groen ‘bemoste’ wand met het nieuwe logo van RCN-Vakantieparken. Evert Pronk: “De dakconstructie bestaat uit CLT-elementen (kruislaaghout). De modernste installatietechnieken zijn toegepast: warmteterugwinning in combinatie met een warmtepomp, zonnepanelen, tripleglas en een goede isolerende schil. Zij zorgen ervoor  dat het gebouw energieneutraal is. RCN had dit als eis van het ontwerp opgenomen. Verder zijn veel natuurlijke materialen toegepast die weer hergebruikt kunnen worden. Het ontvangstgebouw is zelfs volledig demontabel en zou ooit weer op een andere plek neergezet kunnen worden opgebouwd”.

Al met al luidt het iconische ontvangstgebouw een nieuwe fase in van RCN dat op meerdere parken nieuwe accommodaties neerzet en bestaande vakantiewoningen renoveert. Het hoofdkantoor zelf betrok vorig jaar het landgoed Heiligenberg in Leusden.  De organisatie is in 1952 opgericht en een initiatief van het Instituut voor Kerk en Wereld. Momenteel beheert RCN-Vakantieparken 18 parken in binnen- en buitenland.

Meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *