Hotelsector buiten de hoofdstad herstelt waarschijnlijk al weer in 2022

De coronacrisis heeft de hotelwereld op z’n kop gezet. Mensen willen blijven reizen en daarom is de revival van de sector onvermijdelijk. Dat blijkt uit een scenariostudie van vastgoed-dienstverlener Colliers International.

Colliers heeft drie scenario’s uitgewerkt voor de toekomst van de Nederlandse hotelsector na de coronacrisis:

  1. Snel terug naar normaal
  2. Geleidelijk terug naar normaal
  3. Definitief minder reizen

In het scenario dat de reisrestricties dit jaar nog verdwijnen, verwacht Coliers dat het aantal overnachtingen in Nederland in 2022 weer op het niveau uitkomt van het topjaar 2019. In Amsterdam is dat het jaar erna. Als het wereldwijde reisgedrag definitief verandert door de pandemie, dan duurt het nog twee jaar extra voordat het aantal overnachting is teruggeveerd.

Natuuruitstapjes hit van 2020

Door de corona-uitbraak gingen de hotelboekingen in april vorig jaar richting nul. Vooral hotelkamers in de grote steden die zwaar leunen op buitenlandse (zaken)reizigers stonden leeg. Tussen april en oktober vorig jaar sliepen er tussen 45% en 80% minder gasten in deze steden. Opvallend is dat er in Den Haag in juli juist 9% meer toeristen kwamen. “Dat komt vooral door de ligging van de stad aan het strand. Natuur- en kustgebieden bleken afgelopen zomer namelijk een grote hit,” vertelt Joost Mees hoofd hotelvastgoed Benelux bij Colliers. ‘’Nederlanders zochten weidse plekken in eigen land op om te ontspannen en de schade voor de sector bleef hier beperkt. In de vakantieperiode trokken Drenthe, Friesland, Limburg en regio’s met veel bos en heide zelfs meer mensen.’’

Minder inkomsten voor eigenaren hotelvastgoed

De inkomsten voor hoteleigenaren zijn vorig jaar flink teruggelopen. Veel verhuurders hebben in de afgelopen periode huurkorting gegeven, omdat de hoteloperator de huurverplichtingen niet meer kon nakomen. Daarnaast zagen ook hoteleigenaren met managementcontracten hun inkomsten hard teruglopen. Toch hebben de gedaalde inkomsten nog tot weinig grote faillissementen geleid en zijn er nauwelijks gedwongen verkopen geweest. Er zijn weinig hotels verkocht in 2020, slechts 31. Dat is meer dan een halvering ten opzichte van een jaar eerder toen nog 74 hotels van eigenaar wisselden.

Bron en meer informatie: Colliers International

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *