Het huidige kabinet heeft aangekondigd dat het permanente bewoning op recreatieparken wil gedogen. Het kabinet ziet dit als een maatregel om bestaande bouw beter te benutten en zo bij te dragen aan het oplossen van de woningcrisis. HISWA-RECRON is tegen het gedoogbesluit en heeft een stevige brief gestuurd naar vier ministeries: Justitie & Veiligheid, Binnenlandse Zaken, Economische Zaken, en Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.
Ook is de brief verzonden aan de Vaste Kamercommissies, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), en het Interprovinciaal Overleg (IPO). De ANWB ondersteunt deze brief.
In de brief valt te lezen dat permanente bewoning toestaan niet samengaat met het recreatieve product en dat het niet de oplossing is voor de wooncrisis. Door ondernemers buitenspel te zetten komt juist de vitaliteit van een recreatief park in het geding. Verder zijn er zorgen over de economische effecten in de omgeving. De bestedingen van vakantiegangers zullen uitblijven, mocht men permanent gaan wonen op een park. Doordat recreatiegrond schaars is geworden zal er geen exploitatie meer plaatsvinden.
Naast contractuele problemen voor de ondernemer zijn de objecten niet geschikt om permanent in te wonen. HISWA-RECRON blijft zich inzetten tegen het gedoogbeleid voor permanente bewoning op recreatieparken, om zo de recreatieve sector en de lokale economie te beschermen.
Bron en meer informatie: www.hiswarecron.nl
5 reacties
Waar bemoeien jullie je mee
Op veel zgn parken zijn zowel de woningen als de ondergrond privaat eigendom en in de grondwet staat dat niemand daar inbreuk op mag doen dan uitsluitend in geval van oorlog, zie ook europese regels EVRM art 5
In al deze gevallen gaat er helemaal geen eigenaar of zgn beheerder over andermans eigendom
Verder is het zo dat als er permanent gewoont gaat worden dat de woning aan een bouwbesluit moet voldoen en dat zorgt er alleen maar voor dat woningen sowieso worden opgeknapt, anders mag er toch niet permanent gewoont worden.
Het levert dus gewoon voordelen op want oude woningen kunnen toch niet makkelijk meer voor recreatief gebruik verhuurt worden, maar als jongeren deze kopen en opknappen is er veel winst te behalen en het helpt ook zeker de woningnood onder jongeren
In onze gemeente is veel protest over verhuur in de dorpskernen. De huurders veroorzaken vakantiegeluiden wat niet in dank afgenomen word door diegene die ernaast woont en vroeg zn bed uit moet voor werk of school. Wonen op vakantieparken gaat dezelfde problemen opleveren als in de dorpskernen. Lijkt me niet gewenst tenzij het gehele park het wil.
Natuurlijk mag een branche-organisatie zoals Hiswa-Recron opkomen voor de belangen van haar leden.
Waar het hier aan schort is het gebrek bij deze organisatie aan inzicht in de grote problemen van huisvesting in onze samenleving. En het besef dat oplossingen breed gezocht moeten worden.
Ik denk dat enkel vanuit de portemonnee van recreatieparkondernemers te denken en praten geen recht doet aan het maatschappelijk vraagstuk waar veel mensen mee geconfronteerd worden.
Denk breder en dan zul je zien dat ook de sector die Hiswa-Recron bedient baat zal hebben bij het oplossen van woningnood!
Ja lekker eerst huisjes verkopen met je mag er 365 dagen verblijven , eigen gebruik en nu moetber oppeens verdiend worden met verhuur??? Voor die 365 dagen etsskden wij 200.000 euro toch wel.de hoofdprijd voor ee huisje dat nieuw tussen.dec30 en 40000 euro kost, dus die woonbonus is al betaald.
Laat die parken dan maar alle woningen eerst zelf terugkopen en ga dan pas lekker ondernemertje spelen. De Recron is er dus echt voor de sector en parkeigenaren en niet om voor eigenaren belangen op te komen eigenaren die bijvoorbeeld 2.8 miljard investeerden in bijvoorbeeld europarcs tegen gemiddeld 200.000 grond en kavel!!