Op maandagavond 19 mei nodigde de gastvrijheidssector in Rivierenland andere sectoren in de regio uit voor een netwerkavond op landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Ondanks het mooie weer namen bijna 200 mensen de handschoen op. In alle openheid werden diverse knelpunten besproken. De algemene conclusie: De diverse sectoren zouden elkaar vaker moeten opzoeken.
Volop ontwikkelmogelijkheden
Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk benoemde drie thema’s waarop hij groeimogelijkheden zag voor Rivierenland als toeristische regio:
- Het gebied is toeristisch nog niet af. Er zijn al veel mooie attracties, maar er ontbreekt ook nog wel het e.e.a. aan voorzieningen. Specifiek noemde hij het tekort aan hotelaccommodatie en kansen voor ontwikkelingen rondom het water.
- Innovatie is voor veel professionele attractieparken een absolute must om concurrerend te blijven. Ook in een regio als Rivierenland, met vele kleine bedrijven, is vernieuwing en innovatie nodig om een impuls te geven aan het toerisme.
- Tot slot deed Van Dijk een oproep aan gemeenten en bedrijven om te blijven investeren in toerisme.
Sectoren hebben elkaar nodig
Richard de Bruin, directeur van RBT Rivierenland, legde de link naar andere sectoren. Als voorbeeld haalde hij het dorp aan waar hij zelf woont. Juist door het toerisme blijven allerlei voorzieningen in stand waar zowel toeristen als bewoners van profiteren. De toeristische sector levert o.a. een bijdrage aan werkgelegenheid en andere aspecten die de leefbaarheid positief beïnvloeden. De Bruin verwoorde de signalen die hij van ondernemers opvangt: “We kunnen als regio eigenlijk veel meer. Trots op de regio en geloof in de mogelijkheden staan aan de basis van nieuwe ontwikkelingen. We zien gelukkig steeds meer samenwerking ontstaan, en dat werpt nu al zijn vruchten af. Dat geldt niet alleen voor ondernemers in toerisme, maar ook voor andere sectoren.“
De binnentuin van Nederland
Burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen nam het woord namens de tien gemeenten van Rivierenland. Zij schetste een beeld van Rivierenland als ‘De binnentuin van Nederland’ met daarin diverse recreatieve mogelijkheden. Er is een kaart ontwikkeld waarop de toeristische gebiedspotenties zijn weergegeven. Via een stappenplan wordt gewerkt naar de ontwikkeling van deze kansen tot concrete toeristische producten. Met name op het gebied van ontwikkelen van nieuwe attracties en het bieden van meer overnachtingsmogelijkheden is nog een verbeterslag te maken.
Gebruik de kracht van het landschap
Wie bij een natuurbeschermer verwacht dat mensen en natuur zoveel mogelijk gescheiden moeten worden, is bij Jaap Dirkmaat (o.a. bekend geworden door de stichting Das en Boom) aan het verkeerde adres. Hij gaf juist enkele voorbeelden van ingrepen van mensen die de natuur ten goede zijn gekomen. Zo is het kleinschalige coulissenlandschap, met veel afwisseling, ideaal voor de soortenrijkdom in de natuur. Dirkmaat: “Maar we zijn in Nederland wel veel te ver doorgeschoten. De grootschalige monotone landschappen hebben weinig natuurwaarde, maar zijn ook voor mensen onaantrekkelijk.” Als directeur van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap wees hij op de vele bijzondere landschappen en gebouwen. Niet alleen de historie biedt kansen, ook nieuwe ingrepen kunnen mooi zijn. Als er liefde en zorg wordt besteed aan een ontwerp, dan is dat meestal een goede basis. Maak je gebied sprookjesachtig en inspirerend. De provincies zouden daarin moeten sturen; door bijvoorbeeld streekeigen ontwikkelingen te promoten; met een bijpassend budget.
Het Levende Land
Terwijl veel partijen aangeven dat er nieuwe en bijzondere attracties nodig zijn om Rivierenland te versterken, wordt er op Heerlijkheid Mariënwaerdt al concreet gewerkt aan zo’n grote nieuwe attractie. Baron Frans van Verschuer lichtte het project toe. “Het wordt een platform en beleefpark voor voedsel en agricultuur. Bewust is er voor gekozen om het geen museum te noemen, want dat klinkt zo oubollig en dekt niet de lading van dit nieuwe concept. We zien dat mensen ook niet zo zeer geïnteresseerd zijn in de agrarische sector, maar veel meer in hun eigen voeding. De voedingssector wil graag uitleggen waar het voedsel vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd.” Het Levende Land heeft de ambitie heeft om op termijn ruim 100.000 bezoekers per jaar te trekken.
Ook aan de beperkte capaciteit van hotelkamers in de regio wordt gewerkt. In combinatie met de attractie wordt een nieuw hotel gerealiseerd met 48 kamers in een van de boerderijen op het landgoed.
(Net)werken aan de toekomst
Voorafgaand aan, en na afloop van de presentaties was er ruimschoots de gelegenheid om te netwerken. In de prettige ambiance werd daar optimaal gebruik van gemaakt. Het werd nog een gezellige (late) avond.
De bijeenkomst werd door de aanwezigen als ‘succesvol’ bestempeld. Rian Verwoert van Greenport Gelderland liet weten dat ook de agrosector ziet volop kansen in regionale samenwerking. Een volgend ontmoetmoment voor ondernemers uit de regio zal plaatsvinden tijdens het fruitcorso in Tiel op 20 september.
Meer informatie: