Gastvrij Nederland; Pas op voor faillissementen vlak voor de eindstreep

Op 2 juni vindt een debat plaats met het kabinet over het steun- en herstelpakket in het derde kwartaal van 2021. Gastvrij Nederland – de Nationale Raad voor toerisme, recreatie, horeca en vrije tijd – brengt nog enkele relevante punten onder de aandacht van de politiek.

Indoor attractie FEC Sevenum

In de brief wordt aandacht gevraagd voor de veelzijdigheid van de gastvrijheidssector. Nog lang niet alle deelsectoren kunnen al weer rendabel opereren. Voor die bedrijven wordt maatwerk gevraagd en een verlenging van de steunmaatregelen tot in het eerste kwartaal van 2022.

Verlengen steun naar Q4 en Q1 2022

Hoewel de gastvrijheidssector langzaam en voorzichtig opengaat en op gang komt, is naar mening van Gastvrij Nederland verlengen van de steun richting Q4 en mogelijk Q1 2022 noodzakelijk. Het is nog maar de vraag of bezoekersstromen in en na Q3 voldoende herstellen om steun te kunnen afbouwen. Veel ondernemers in de sector zijn voor omzet afhankelijk van het seizoen. Als zij na het verloren seizoen 2020 ook in 2021 geen goede omzet kunnen draaien voordat het seizoen afgelopen is, dreigt ‘met de haven in het zicht’ alsnog faillissement.

Zo zullen bijvoorbeeld grote delen van de (zakelijke) evenementensector en de reiswereld, die al vanaf het begin van de coronacrisis stilliggen, blijven kampen met een wereld die nog voor langere tijd gesloten blijft. Ondernemers hebben eind 2021 bijna 24 maanden geen inkomsten gegenereerd.

Gastvrij Nederland vraagt de Kamer het kabinet op te roepen een vangnet
voor Q4 2021 en verder in te stellen om ondernemers de winter door te
helpen.

Keuze referentieperiode

Ondernemers kunnen voor het tweede kwartaal TVL kiezen uit twee referentieperiodes. Gastvrij Nederland vindt dit een goede zaak. Echter, voor seizoensbedrijven biedt de TVL door de referentiesystematiek veel minder steun dan voor bedrijven die een meer gelijkmatige omzet over het jaar behalen. De vaste lasten van seizoensbedrijven zijn echter het hele jaar hoog. Deze bedrijven konden voor de TVL Q1-2021 niet kiezen twee referentiekwartalen, terwijl zij daar wel mee geholpen zouden zijn.

Er is blijkbaar geen principieel bezwaar tegen het kiezen van een referentieperiode die gunstiger uitpakt voor een ondernemer. Voor zwaar getroffen seizoensbedrijven zou dan ook bij TVL Q1 2021 en Q4 2020 een mogelijkheid moeten komen om een gewijzigde aanvraag te doen waarbij een ander referentiekwartaal (2019) gekozen wordt dan respectievelijk Q1 2019 of Q4 2019.

Daarnaast is Gastvrij Nederland zwaar teleurgesteld dat deze aanpassing tot uitstel van betaling van zeker een maand leidt. Het is bijzonder wrang dat het RVO niet in staat is deze aanpassing automatisch en vlot te verwerken. Ondernemers zijn daarvan flink de dupe, terwijl er al geen reserves meer zijn om deze maanden voor te financieren

Gastvrij Nederland roept de Kamer op het kabinet te verzoeken RVO tot spoed te manen en te bewerkstelligen dat steun zo spoedig mogelijk wordt overgemaakt.

Steun onvoldoende voor specifieke karakter sector

Ondanks de ruime steunpakketten komt een deel van de ondernemers uit de sector nog steeds niet in aanmerking voor steun, terwijl zij wel vanwege overheidsmaatregelen (de facto) gesloten zijn en geen omzet kunnen draaien.

Gastvrij Nederland vraagt dringend aandacht voor de grote groep zelfstandige reisagenten en kleinschalige reisorganisaties. Zij komen niet in aanmerking voor de TVL vanwege van een aparte entree. Een vrijstelling zoals ook verleend aan autorijschoolhouders en kermisexploitanten zou voor hen enorm veel soelaas bieden.

Ook vraagt Gastvrij Nederland uw aandacht voor de ondernemende sportaanbieders. Veel ondernemers in de recreatiesector bieden sportactiviteiten aan zoals zeil- en surfles, zwemactiviteiten, wandklimmen, hikes en andere actieve binnen- en buitensporten. De sectorspecifieke steun voor de sportsector is alleen toegankelijk voor
verenigingen en stichtingen.

Gastvrij Nederland pleit voor toegang tot steunmaatregelen, specifiek voor die ondernemers uit de sector die vrijwel van geen enkele regeling gebruik kunnen maken.

Bron en meer informatie: www.gastvrij-nederland.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *