Een BTW-verhoging voor hotels en vakantieparken is nog lang niet van de baan. Wel werd er deze week een klein succesje geboekt in de lobby. In een overleg met de eerste Kamer zegde Staatssecretaris van Oostenbruggen (ministerie Financiën) toe “Ik wil wel een impactanalyse naar de effecten van de btw-verhoging op logies toezeggen. Die komt rond de zomer naar de Kamer.”
Jeffrey Belt adjunct directeur HISWA-RECRON reageert op Linkedin op dit bericht: “HISWA-RECRON pleit al veel langer voor een dergelijke impactanalyse en is blij dat het nu gelukt is via de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Wanneer hieruit blijkt, zoals wij verwachten, dat de impact op de vele gezinnen, scholen en verenigingen groot is, dan kan de Kamer dit niet negeren.”
Zie ook verslag van het Belastingdebat met de Eerste Kamer
Voor degenen die (nog) niet op de hoogte zijn met de plannen: Het kabinet wil, om de begroting rond te krijgen, o.a. de btw op vakantiehuisjes, hotels, groepsaccommodaties en verhuurtenten verhogen van 9 naar 21%. Kamperen met een tent of caravan blijft onder het lage btw tarief vallen. Eerder waren er ook plannen om cultuur en evenementen naar een hoger btw tarief te tillen. Zie: Oorspronkelijke plannen Hoofdlijnenakkoord
Korte samenvatting van de plannen BTW verhoging logies
Onderzoeken naar effecten BTW verhoging Verblijfsrecreatie
Het feit dat de regering een eigen onderzoek toezegt is voor de recreatielobby een stap in de goede richting. Er zijn overigens al diverse onderzoeken uitgevoerd en deskundigen aan het woord geweest over de gevolgen van de BTW verhoging. We zetten deze even op een rijtje (als ik een eentje mis, geef die dan s.v.p. nog even door: redactie@pretwerk.nl):
- Intern overheidsadvies (Fiche 20: verlaagd btw-tarief logiesverstrekking pdf), vooral gebaseerd op analyses van beleidsonderzoeker Dialogic. Dit is het basisdocument waarop de regering haar beslissing over het verhoogde BTW tarief heeft genomen. Hieruit blijkt o.a. dat het aantal overnachtingen in Nederland met 6,75% afneemt als het btw-tarief wordt verhoogd. De Rabobank maakte een analyse van dit onderzoek en concludeert: Btw-verhoging werpt logiesaccommodaties terug in de tijd
- ABN AMRO was een van de eerste partijen die een analyse maakte van de kabinetsplannen voor een BTW-verhoging en concludeerde: Met BTW verhoging op verblijfsrecreatie slacht Nederlandse regering kip met de gouden eieren. Als alle negatieve neveneffecten worden doorgerekend dan ontvangt de schatkist door de maatregel slechts € 285 miljoen extra btw-inkomsten. Dit bedrag ligt ver onder de begrote opbrengst van € 910 miljoen.
- Onderzoek Ginder in opdracht van HISWA-RECRON: In de recreatiesector gaat 38 procent van elke euro naar belastingen. In dit onderzoek wordt niet alleen naar de BTW gekeken, maar ook naar de diverse andere belastingen (o.a. toeristenbelasting) waar recreatiebedrijven mee te maken krijgen.
- De Raad van State las de plannen door en bracht advies uit; “Voor de verblijfsrecreatie ontbreekt de doorberekening van de economische effecten voor de sector, waardoor de daadwerkelijke begrotingswinst lager uit kan vallen. Ook is er te veel onduidelijkheid welke diensten er vallen onder het hoge en lage BTW tarief.“
- Onderzoek van Ipsos I&O, in opdracht van HISWA-RECRON: Mkb’ers in grensregio’s zwaar getroffen door voorgenomen btw-verhoging.
- Ook de sectorspecialisten van ING rekenen op een daling van de omzet in de sector: ‘Btw-verhoging schrikt hotelgasten af’.
Onderwerpen die tot nu toe (te) weinig zijn belicht:
- Wat zijn de gevolgen voor de markt van verkoop van vakantiewoningen? Als de rendementen afnemen, dan zal dat invloed hebben op de verkoopprijs, projectontwikkeling en de inkomsten van mensen die dit als belegging voor hun pensioen hebben aangeschaft.
- Op welke investeringen gaan de vakantieparken bezuinigen? In de wandelgangen vernemen wij al dat dit vooral investeringen zijn die geen direct rendement of kostenbesparingen opleveren. (milieu?)