Den Haag speelt in op Prinsjesdag met programma ‘Royal September’

In aanloop naar Prinsjesdag op de derde dinsdag in september, vindt in Den Haag het evenement ‘Royal September 2024’ plaats. Dit event duurt van zaterdag 7 september tot dinsdag 17 september. In die periode worden uiteenlopende ‘koninklijke’ activiteiten georganiseerd waar diverse publiekstrekkers in de stad bij betrokken zijn.

Hofvijver met ooievaart

Daarnaast zijn meerdere koninklijke monumenten opengesteld. De festiviteiten worden afgesloten met het muziekfestijn  ‘de Prinsjesnach’, de nacht voor Prinsjesdag.  Dan zullen op 15 podia in het Hofkwartier en Noordeinde gevarieerde muziekstijlen beluisterd kunnen worden.

Eén van de bijzondere activiteiten is een boottocht over de Hofvijver met Stichting De Ooievaart. Tijdens de boottour krijgen de passagiers allerlei wetenswaardigheden te horen over de bijzondere gebouwen waarlangs gevaren wordt. Zeker een interessante tocht nu het Binnenhof  gerenoveerd wordt. Direct bij de Hofvijver staat de recent gebouwde klimtoren om de werkzaamheden aan de gebouwen van de Eerste en Tweede Kamer te bekijken maar ook om te genieten van een uitzicht op de skyline van de residentie. De toren is gratis te beklimmen.

Koninklijke wachtkamer

De Koninklijke Wachtkamer bij stations Holland Spoor is tijdens ‘Royal September eveneens de bezoeken, onder meer op zondag 8 september . De wachtkamer is onderdeel van het monumentale station dat in 1893 door prinses Wilhelmina en koningin-regentes Emma werd geopend. Station en wachtkamer zijn gebouwd in de neo-renaissancistische stijl waarbij klassieke ornamenten, rood marmer en glas-en-lood-ramen kenmerkend zijn. Rondleidingen worden o.a. verzorgd door Norman Vervat; ”Holland Spoor is een van de mooiste stations van Nederland opvallend is de symmetrie. Het is ontworpen door architect en spoorbouwmeester D.A.N. Margadant. Buitenlandse gasten moesten bij de ontvangst zien dat Nederland een belangrijk land was. In het glas- in-loodraam worden belangrijke Hollandse steden verbeeld. Vanuit de balkonkamer konden belangrijke buitenlandse gasten naar het bordes om daar te zwaaien naar toegestroomd publiek”.

Paleis Noordeinde en Koninklijke stallen

Paleis Noordeinde, het werkpaleis van Koning Willem-Alexander, en de Koninklijke stallen zijn vanaf 17 juli tot 4 augustus geopend voor het publiek. Er is een limiet gesteld van 43.000 bezoeker. Een rondgang door het paleis is mogelijk met audiotours voor kinderen en volwassen. Bezoekers krijgen via een rondgang door ruimten zoals de puttikamer, balkonkamer en balzalen een indruk van de werkzaamheden: audiënties, ontvangsten van staatshoofden, beëdiging van ambassadeurs (geloofsbrieven), houden van vergaderingen, ontvangsten van maatschappelijke organisaties etc.

Nieuw is de interactieve audiotour voor kinderen die geleid wordt door beveiliger Rico vanuit de portiersloge. In het verhaal worden de kinderen onder meer toegesproken door Koning Willem-Alexander. Soundscapes (geluidseffecten) maken het verhaal extra spannend. Het script is geschreven door de bekende Nederlandse acteur Stefan de Walle. De kinderen ontdekken onder andere dat het marmerwerk op de zuilen niet echt is, maar geschilderd.  De rondleiding door de Koninklijke stallen laat zien dat diervriendelijkheid hoge prioriteit heeft, bovendien worden de verblijven van paarden worden zo duurzaam mogelijk gemaakt volgens de meest recente kwaliteitseisen.

The Hague & Partners en Bureau Citymarketing

The Hague & Partners en Bureau Citymarketing hebben voor de periode 2021-2025 een positioneringsstrategie ontwikkeld. The Hague & Partners houdt zich met name bezig met toerisme en marketing. Doel is Den Haag aantrekkelijk maken om te bezoeken, te wonen en te werken. Het event ‘Royal September’ is te zien als een voorbeeld van beleveniscommunicatie zoals dat door Pine & Gilmore wordt beschreven ‘ belevingsgeoriënteerde gebeurtenissen die de bezoeker op eigen initiatief kan ondergaan”. Kortom, ‘Royal September’  ontwikkelt zich aldus tot een merk dat een positieve invloed heeft op het imago van de stad.

Meer informatie: www.denhaag.com/nl/royalseptember

Met dank aan (redacteur): Frits van Wolveren, freelance redacteur in recreatie en toerisme

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *