Den Haag maakt topattracties bereikbaar per boot

Haagse topbestemmingen als Madurodam, het Louwman Museum, de Japanse tuin, Drievliet, Panorama Mesdag, de Haagse Toren en aantrekkelijke winkelstraten als de Denneweg zijn sinds dit voorjaar vanaf station Den Haag Centraal met een bootje te bereiken. Die nieuwe routes zijn in de afgelopen anderhalf jaar bevaarbaar gemaakt door obstakels te verwijderen, overhangend groen te snoeien en achttien aanlegplekken te creëren.

Aanlegplekken
De Haagse wethouder Stadsbeheer, Boudewijn Revis, heeft dit bekendgemaakt bij het Louwman Museum, dat 100.000 bezoekers per jaar trekt. Er is een plek om aan te meren aangelegd in het water langs de Rijksstraatweg, waardoor ‘je zelfs naar het Louwman automuseum kunt gaan zonder de auto te nemen’, aldus Revis. Museumdirecteur Ronald Kooyman hoopt dat deze mogelijkheid het nog aantrekkelijker maakt om te komen voor al die mensen die denken: het Louwman Museum, daar moet ik echt een keer heen.
De mogelijkheid om vanaf Den Haag Centraal Madurodam te bereiken en via Het Kanaal langs het Westbroekpark tot in Scheveningen te komen is ontstaan door een omweg door Benoordenhout bevaarbaar te maken. Boten tot 7 meter kunnen hiervan gebruik maken.

Rondvaartboten vanaf 2015
Vanaf 2015 kunnen ook grotere schepen en rondvaartboten deze bestemmingen bereiken. Dan is de Dr. Kuyperdam, die nu een blokkade is in de Koninginnegracht, vervangen door een nieuwe, maar klassiek aandoende brug waar iedereen onderdoor kan varen.
Alle mogelijkheden om Den Haag vanaf het water te beleven zijn in beeld gebracht op een speciale waterkaart. Daarop staan ook tien bijzondere plekken aan het Haagse zoete water aangegeven, de zogenaamde ‘waterparels’. Het gaat om fraaie natuur, speelplekken en restaurantjes en cafés aan schilderachtige grachtjes. De kaart wordt gratis ter beschikking gesteld aan hotels, musea en attracties om bezoekers ook op de waterkanten van Den Haag te attenderen.

Vaarnetwerk
Het Haagse netwerk van vaarten, grachten en kanalen beslaat in totaal 250 kilometer en sluit aan op vaarwater naar het Westland, Delft en Leiden. Het bevaarbaar maken hiervan zet Den Haag nog beter op de kaart voor bezoekers en dagjesmensen. Wethouder Revis verwacht dan ook dat ondernemers die rondvaarten organiseren of bootjes verhuren de kansen aangrijpen door nog meer leuke tochten te gaan aanbieden. “Dat is goed voor de mensen die Den Haag willen zien, maar ook voor de stedelijke economie.”

Bron: persbericht gemeente Den Haag

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *