Voor een workation zijn rust en natuur belangrijke beslisfactoren

Ruim 40% van werkend Nederland zou zijn of haar werk het liefst in een meer natuurrijke omgeving doen en als het aan twee op de drie werkenden ligt gaan zij direct na het werk de natuur in voor ontspanning.

Een op de drie werkenden – zonder locatiegebonden werk – vindt het bovendien prettig om werk en vakantie te combineren. Het zijn de conclusies uit recent onderzoek in opdracht van Marketing Drenthe onder zo’n 1.100 Nederlanders.

Marketing Drenthe publiceerde begin dit jaar – samen met onder andere de Provincie Drenthe – het ‘Perspectief op Bestemming Drenthe 2030’. Daarin staat onder meer uitgelegd hoe recreatie en toerisme de aantrekkelijkheid van Drenthe als woon-, verblijf en recreatieprovincie vergroten. Door middel van onderzoek peilt Marketing Drenthe de wensen en behoeften van Drenten en niet-Drenten op deze onderdelen.

Opkomst van de workation

Tijdens de coronacrisis zag zo’n 50% van de Nederlanders de grens tussen wonen, werken en recreëren vervagen. Van de werkende Nederlanders die hun werk vanuit huis kunnen doen denkt 64% dat de drie onderdelen in de toekomst steeds verder in elkaar overvloeien. Astrid Crum, directeur van Marketing Drenthe: “Het is een trend die wij ook in het Perspectief benoemen. We hebben de afgelopen anderhalf jaar veel bezoekers in Drenthe gehad die werk en vakantie combineerden. Maar liefst 43% van de werkenden is tot de conclusie gekomen dat werken in een omgeving met meer natuur toch de voorkeur heeft. En dat kan hier uitstekend.” Het onderzoek van Marketing Drenthe lijkt te bevestigen dat de workation steeds populairder wordt. Zo vindt een derde van de respondenten met niet-locatiegebonden werk het prettig om tijdens de vakantie de laptop open te kunnen klappen als dat nodig is.

bron en meer informatie: www.marketingdrenthe.nl

Redactioneel:

Aandacht nodig voor de arbotechniek

Afgelopen jaar heeft ook de redactie van Pretwerk.nl regelmatig gewerkt vanuit een vakantiewoning. Wat opvalt is dat lang niet alle vakantiewoningen ook echt geschikt zijn als werkruimte. Zeker als we de voorzieningen lang de arbotechnische meetlat leggen. Een comfortabele bureaustoel bijvoorbeeld, is vaak niet aanwezig. Daarmee doet de vakantiewoning overigens weinig onder voor een thuiswerkplek. Uit een rapport van het SCP over thuiswerken wordt geconcludeerd: “Bovendien hebben zes op de tien werknemers geen aparte werkruimte thuis, wat het risico op een arbotechnisch niet goed ingerichte werkplek mogelijk vergroot.” Een mooi voorbeeld van een specifieke aanpak die wel goed werkt zijn de Tiny Offices op diverse Droomparken. Hier kun je, buiten de vakantiewoning, een werkplek vinden waar je ongestoord (als er nog meer familie mee is) kunt werken. Een ander voordeel, vanuit de exploitatiekant bekeken, is dat deze tiny offices kunnen worden verhuurd aan gasten van alle accommodaties op het park.

Meer informatie: Richtlijnen vanuit de Arbowet over kantoorwerkplekken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *