Vanaf 1 april 2017 wordt het veel eenvoudiger om logies te verhuren in Vlaanderen. Minister van Toerisme Ben Weyts heeft de laatste details van het nieuwe Logiesdecreet uitgewerkt. “Minder en eenvoudige regels verlagen de drempel om te starten met logies”, zegt Weyts. “De inspectieteams gaan een coachende rol spelen. Zo geven we de toeristische sector een echte boost. We waken over veiligheid en comfort, maar betuttelen verder niet”.
Van het klassieke hotel, via Airbnb tot overnachten in boomhutten: er bestaan steeds meer vormen van logies. Steeds meer mensen overwegen dan ook om zelf met logies te beginnen. De oude regelgeving was echter veel te uitgebreid en legde allerlei absurde voorwaarden op. “Het was soms pure Kafka”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “Een familie die hun huisje aan de zee gedurende 1 maand per jaar wou verhuren als vakantiewoning, moest volgens de oude regels een bepaald aantal eierdopjes in huis hebben: voor elk bed moest er anderhalf eierdopje zijn. Dat verandert nu. De drempel wordt verlaagd”.
Het nieuwe Logiesdecreet zet stevig het mes in de wirwar van regeltjes en voorschriften. Er verdwijnen 4 oude ‘beschermde benamingen’: ‘vakantielogies’, ‘mini-camping’, ‘verblijfpark’ en ‘kampeerverblijfpark’ verdwijnen uit het officiële lijstje. Maar vooral het aantal voorwaarden om te beginnen met logies wordt sterk uitgedund. Voortaan zijn er slechts 7 basisvoorwaarden, waar álle logies aan moeten voldoen:
- Er is een brandveiligheidsattest
- Het logies is voldoende proper en onderhouden
- Verzekering voor brand én burgerlijke aansprakelijkheid voor logies én uitbating
- Uitbater/persoon die de dagelijkse leiding heeft, is niet veroordeeld voor misdrijven
- Het logies wordt minstens voor één overnachting aangeboden (dus niet per uur)
- De uitbater heeft een eigendomsbewijs/huurovereenkomst die logies toelaat
- De informatie over het logies is waarheidsgetrouw
Verder zijn er enkel nog een beperkt aantal uitbatingsvoorwaarden gericht op comfort, afhankelijk van de vraag of je logies kamergebonden (een hotel, een appartement, een B&B en ga zo maar door) dan wel terreingebonden is (zoals een camping of een tentenweide). Wie aan deze voorwaarden voldoet, kan zich eenvoudig aanmelden en kan dan meteen van start gaan. Vroeger was er eerst een uitgebreide controle nodig, nu niet meer. Er is ook geen vergunningsplicht meer. Wie snel van start wil gaan, zal dat vanaf 1 april 2017 ook kunnen.
Bovenop de basisvoorwaarden komen er mogelijkheden om een officiële erkenning van de overheid te bekomen, een speciale comfortclassificatie te krijgen of te beschikken over een van de beschermde benamingen (‘hotel’, ‘B&B’, ‘vakantiewoning’, ‘hostel’, ‘camping’, ‘vakantiepark’ en ‘camperterrein’). Daar zijn telkens een aantal extra voorwaarden aan verbonden. “Je kan gaan voor een speciaal keurmerk of je kan gewoon beginnen met logies zonder al te veel poespas: je kiest zelf”, zegt Weyts.
De inspectie wordt geen inquisitie. De inspecteurs van Toerisme Vlaanderen worden coaches, die uitbaters zullen begeleiden om te voldoen aan de (basis)voorwaarden. De sector krijgt dus meer vertrouwen. “We geven een boost aan de toeristische sector”, zegt Weyts. “We waken over de kwaliteit en de (brand)veiligheid, maar de absurditeiten zijn er uit. De drempel om logies uit te baten wordt veel lager. Geen waslijst aan regeltjes, maar een beperkt aantal heldere spelregels”.
De laatste maanden kreeg de sector al veel informatie over de nieuwe regels. Nu de laatste details uitgeklaard zijn, komt er nog een extra communicatiecampagne met een brochure. Uitbaters die zich nog aanmelden voor 1 april 2017 krijgen een volledig jaar (tot 1 april 2018) om een brandveiligheidsattest te bekomen.
Meer informatie: www.toerismevlaanderen.be/logiesdecreet