Steeds meer Belgen kiezen voor een werkvakantie

De interesse voor deze nieuwe trend is zo groot dat het komende Antwerpse Vakantiesalon er een speciale ruimte aan besteedt met informatiestanden van gespecialiseerde organisaties.

Voor de meesten onder ons staat vakantie gelijk aan zalig nietsdoen, genieten van de zon of op ontdekking gaan naar culturele schatten in binnen- of buitenland. Meer en meer mensen kiezen echter voor een andere formule. Door een tijdje actief te zijn als vrijwilliger in de derde wereld, doen heel wat mensen nieuwe krachten op, leren ze de hectische westerse wereld van vandaag relativeren en komen ze volledig ontspannen terug naar huis.

Omdat er veel vraag is naar juiste informatie over dit soort vakanties biedt het Antwerpse Vakantiesalon nu ook een aparte ruimte aan waar bezoekers terecht kunnen bij gespecialiseerde organisaties : het SOS Wereldplein. Exposanten bieden hier een ruim aanbod aan programmaconcepten om de bezoekers een onvergetelijke en interculturele levenservaring te laten beleven.

Projects Aboad is een van de organisaties die aanwezig zal zijn op het SOS Wereldplein en die  al meer dan tien jaar internationaal actief is. Projects Abroad biedt zowel korte stages als langere projecten aan in Afrika, Latijns-America en Azië. Deelnemers kiezen zelf hun project en bestemming en worden ter plaatse door een internationaal team begeleid. Ervaring is niet vereist en de organisatie aanvaardt vrijwilligers uit alle leeftijdscategorieën. Deelnemers  doen buitengewone ervaringen op en het werken en leven in een andere cultuur verbreedt ieders horizon. (www.projects-abroad.be)

WEP (World Education Program) is een Belgische organisatie die zich vooral op jongeren richt die op zoek zijn naar een werkvakantie, een stage of een taalcursus overal ter wereld.  Wat ooit begon als een initiatief van twee Luikse studenten is vandaag uitgegroeid tot een succesvol bedrijf met 15 medewerkers in Brussel en kantoren in Frankrijk, Italië, Argentinië en Australië. Vorig jaar deden maar liefst 5.000 Belgische jongeren beroep op WEP en dat worden er steeds meer.  WEP ontvangt ook buitenlandse studenten voor allerlei projecten in België en is daarom steeds op zoek naar gastgezinnen. (www.wep.be)

Jobstop biedt verschillende soorten vrijwilligersprojecten aan. Zo zijn er natuurprojecten die gaan  van herbebossing en biodiversiteit tot het behoud van ecosystemen, de ontwikkeling van nationale parken, en de aanpak van de milieuvervuiling op de mooiste plekken ter wereld. Vrijwilligers die zich liever inzetten voor jonge, kansarme kinderen, kunnen ook lesgeven of meehelpen in projecten om  armoede, ziektes en uitbuiting tegen te gaan. (www.jobstop.be)

Op het Antwerpse Vakantiesalon vindt de bezoeker nog heel wat meer organisaties met programma’s voor actieve en vrijwilligersvakanties voor jong en oud in binnen- en buitenland. Wie toch liever nog geniet van een klassieke vakantie vindt uiteraard ook zijn gading tussen de meer dan 500 exposanten van de beurs.

Praktisch: Vakantiesalon Vlaanderen en B&B EXPO vinden van 24 januari tot 28 januari 2013 plaats in Antwerp Expo, Antwerpen. Meer informatie en reductiebon op www.vakantiesalon-vlaanderen.be en www.bbexpo.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *