In de marketingmix valt het belang van de p van plaats niet te onderschatten, zeker als het gaat om verblijfsaccommodaties. Stayokay Terschelling staat wel op een zeer bijzondere plek, het heeft een iconisch uitzicht op de Waddenzee en de haven van West-Terschelling. Programmamakers van ‘Opium’, het cultuurprogramma van AVRO-TROS, hebben dat geweten toen zij besloten om de uitzendingen rondom Oerol vanaf die plek uit te zenden.
Unieke sfeer en identiteit
Op het duin en rond een eenzame boom bij Stayokay presenteerde Cornald Maas in juni 2024 ‘Opium’, dat geheel in het teken stond van het cultuurfestival Oerol. Sinds 1981 wordt jaarlijks Oerol georganiseerd. Op verschillende locaties op het eiland Terschelling vinden dan theatervoorstellingen en beeldende kunst presentaties plaats. Dit jaar was het de 43ste editie van het evenement. Het hostel Stayokay Terschelling speelt met verblijfsarrangementen in op dit evenement.
Gemiddeld trekt het event 50.000 bezoekers naar het eiland. Dit jaar waren het vanwege het onstuimige weer ‘maar’ 48.000 bezoekers. Oerol is het grootste locatie gebonden festival van Europa. Er waren 90.000 tickets verkocht. De bezettingsgraad was daarmee ruim boven de 90%. Afgezien van de toeristische impact is Oerol als cultureel evenement ook van invloed op de lokale gemeenschap, het draagt bij aan de identiteit en unieke sfeer van het eiland. Oerol kan plaatsvinden dankzij de inzet van ruim 800 vrijwilligers.
Versterken milieubewustzijn
Op 7 juli 2019 is Stayokay Terschelling na een ingrijpende verbouwing en renovatie heropend. Het interieur is vernieuwd en het hostel werd uitgebreid tot 35 kamers en 152 slaapplaatsen. Verder zijn er zit- en speelkamers en een groot terras. Buiten is er een speeltuin en een volleybalveld. Bij de bouw is veel aandacht gegeven aan duurzame en gerecyclede materialen. Het hostel richt zich wat doelgroepen betreft op individuele reizigers, jongeren, gezinnen met kinderen en ouderen. De kamers zijn basic en doelmatig ingericht, voorzien van wastafel en douche.
Ontbijt, lunch en avondmaaltijden worden aangeboden in de vorm van lopende buffetten. Het is logisch dat het aanbod ‘food’ afgestemd is op veranderende eetpatronen en gezond en vers topprioriteit hebben. Zo is er aandacht voor vegetarische maaltijden en wordt ook bij het eten gewezen op ‘de footprint’, zo min mogelijk weggooien.
In het hostel wordt ook gewezen op zo bewust mogelijk omgaan met energie. In dat kader is het logisch dat Stayokay meedoet met acties als de Boskalis Beach Clean Up Tour waarbij de Noordzeekust in de maand augustus 2024 in 30 etappes wordt schoongemaakt. Eerder had Stayokay in maart 2024 in samenwerking met de Waddenvereniging met succes aan Milieu jutten meegedaan.
Meer informatie: Stayokay.com
Eén reactie
Wat ook genoemd mag worden in dit artikel,is de impact wat Oerol heeft op een eiland als Terschelling.Zoals jullie al noemden wordt het eiland gedurende 10 dagen “overspoeld”door 50.000(!) mensen,waar met name de horeca heel blij mee is,het gaat om heel veel geld. Maar er gaan ook stemmen op, dat het allemaal wel heel erg veel van het goede is.