Rechter beslist over waardeverlies vakantiehuisjes

Recreanten met zomerhuisjes en vakantiewoningen op huurgrond mogen niet langer kosteloos worden opgezegd. Zij kunnen een schadevergoeding eisen voor het verlies van hun economisch eigendom op de huurkavel. Dit blijkt uit de nieuwe RECRON-voorwaarden 2013 die door de ondernemersorganisatie RECRON-en de ANWB/Consumentenbond in een SER-voorwaardenoverleg Recreatie zijn vastgesteld.

eigen huisDaarin wordt onderscheid gemaakt tussen huurvoorwaarden voor verplaatsbare en niet-verplaatsbare kampeermiddelen. Tot nog toe gold één vaste verplaatsingsvergoeding van € 1.350, – Maar recreatiewoningen kunnen niet als caravans verplaatst worden.
Nu moeten ook goede zomerhuizen en recreatiewoningen worden achtergelaten en afgebroken zodra projectontwikkelaars in de recreatiesector zich aandienen als koper van een recreatiepark om daar nieuwe tweede woningen te kunnen bouwen. Zij zullen in het vervolg een schadevergoeding moeten betalen voor het vermogensverlies van opgezegde huurders.
De hoogte van de vergoeding bij waardeverlies van vakantiehuisjes wordt een kwestie tussen huurder en verhuurder. ANWB en RECRON zijn daar op landelijk niveau niet uit gekomen. Zij adviseren hun leden individuele afspraken vooraf te maken in geval er door herstructurering huurkavels worden opgezegd.

In de nieuwe RECRON-voorwaarden wordt bij verschil van mening verwezen naar de Geschillencommissie Recreatie en de kantonrechter. Een eerste huurgeschil staat al op de rol bij de rechterlijke macht te Den Haag. Ruim honderd recreanten op het bungalowpark de Ridderhof te Lage Vuursche verweren zich tegen de huuropzegging van hun jaarplekken, in 2009 aangezegd door een landelijk actieve projectontwikkelaar op de recreatiemarkt.
Deze huuropzegging is door de kantonrechter in mei 2012 afgewezen wegens het ontbreken van een concreet en uitvoerbaar herstructureringsplan. Er dient nu een hoger beroep bij het Gerechtshof te Den Haag. De opgezegde huurders treft bij gedwongen vertrek een getaxeerd vermogensverlies tot vijf miljoen euro.

Projectontwikkelaars verdringen systematisch de sociale recreatie van langkampeerders op de recreatiemarkt. Goedkope recreatiegrond wordt voor dure bouwgrond verkocht, met daarop nieuwe recreatiewoningen, die ook als beleggingsobject beheerd kunnen worden. In bestemmingsplannen wordt de eis van bedrijfsmatige exploitatie gesteld.
De juridische prioriteit ligt bij het indammen en voorkomen van permanent wonen op recreatiegrond. Dit beleid geeft projectontwikkelaars onvoorziene ruimte , maar ontneemt langkampeerders op huurgrond hun groene plekjes tegen een betaalbare prijs.

Lekker Buiten betreurt dat ANWB en RECRON geen overeenstemming over criteria voor schadevergoeding hebben gevonden. Lekker Buiten roept daarom de Tweede Kamer en de thans verantwoordelijke staatssecretaris van EL&I op in te grijpen en heldere criteria voor een reële en billijke schadevergoeding in een Algemene Maatregel van Bestuur vast te leggen.

Dit is een persbericht van ‘Lekker Buiten’
Lekker Buiten is een belangenvereniging in oprichting; opgericht n.a.v. de problematiek op bungalowpark De Ridderhof. Inmiddels worden ook meer parken met soortgelijke problematiek ondersteund. Deze belangenvereniging van recreanten op huurgrond is te bereiken via de secretaris; Jos Dumont, Tel. 0206266302. j.dumont@planet.nl.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *