Raakt Airbnb zijn onschuld kwijt?

Het concept van Airbnb, waarbij particulieren hun eigen kamer of appartement verhuren aan vakantiegangers, heeft een sympathiek imago; Het past in de trend van Social Traveling en is vooral opgezet als een leuke bijverdienste in een niet-commerciële sfeer. Inmiddels hebben ook semi-professionele verhuurders de site ontdekt; zo constateert Quote in een onderzoeksartikel.

airbnb londenHet artikel heeft in de april-editie van Quote  gestaan, en is nu ook online geplaatst. Vorige week bleek uit een onderzoek van KPMG dat de de hotelsector inmiddels behoorlijk concurrentie ondervind van de verhuur door particulieren. Quote gaat er in haar artikel van uit dat de Airbnb-economie, alleen al in Amsterdam,  zo’n 100 miljoen Euro omvat.

Als de concurrentie alleen afkomstig zou zijn van bijsnabbelende particulieren die hun woonruimte alleen tijdelijk verhuren, dan zou er weinig weerstand zijn tegen dit fenomeen. In Quote worden echter ook enkele sluipwegen blootgelegd waarbij partijen uit de vastgoedwereld, via tussenpersonen, hun woonruimtes aanbieden. Het rendement van zo’n ‘hotelconstructie’ is vele malen hoger dan de verhuur als woonruimte. Quote ontdekte op Airbnb bijvoorbeeld  ‘een dame van middelbare leeftijd, die haar boodschappen doet bij de Ecoplaza’ en tachtig appartementen in de aanbieding heeft.

Ook op financieel gebied lijkt er nogal wat mis te gaan bij de verhuur; zo wordt er in de meeste gevallen geen toeristenbelasting afgedragen (in Amsterdam 5,5%), alhoewel dit wel verplicht is en de gemeente op haar website een formulier voor de particulier heeft ontwikkeld.  Ook blijkt er nauwelijks inkomstenbelasting te worden afgedragen over de verhuuropbrengsten.

Lees het hele artikel op www.quotenet.nl/Nieuws/Teruglezen-de-grote-Airbnb-zwendel-116963

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *