Permanente bewoning van recreatiewoningen is een probleem dat al jaren speelt, maar waar nog steeds geen eenduidige oplossing voor is. De handhaving is complex en erg kostbaar. Gemeenten zien zich daardoor vaak geconfronteerd met een handhavingsachterstand. Recreatiewoningen kunnen soms jarenlang “onbestraft” bewoond worden. Berghauser Pont ontwikkelde een cursus en een publicatie om de problematiek gerichter te kunnen aanpakken.
Permanente bewoning op recreatiebedrijven
Vanwege het grote verschil in aanpak tussen gemeenten wilde de Tweede Kamer met een tijdelijke wet ingrijpen. Gemeenten zouden een persoonsgebonden omgevingsvergunning moeten verlenen aan een bepaalde groep bewoners. Die speciale wet is in januari 2012 ingetrokken omdat de zittende regering vond dat de wet te ver ingreep in de gemeentelijke autonomie. Gemeenten zouden dit ook op lokaal niveau en met behulp van het huidige wettelijke instrumentarium moeten kunnen aanpakken. De VNG is met vervangende voorbeeldbeleidsregels gekomen en verzoekt gemeenten nu dringend deze te implementeren. De Minister geeft gemeenten tot het najaar daarvoor de tijd. Maar het is maar de vraag of één-op-één implementatie van de beleidsregels wel zo wenselijk is. Maatwerk blijkt nodig.
De handhaving van permanente bewoning van recreatiewoningen is ook heel complex, omdat er altijd specifieke problemen zijn, met steeds weer andere jurisprudentie. Bij deze problematiek spelen ook vele wetten. Naast het omgevingsrecht kun je ook met de Awb, WOZ , de WMO, de APV en de gemeentelijk basisadministratie te maken krijgen. En tot slot speelt daar nog de kwestie van de arbeidsmigranten doorheen, die ook vaak gebruik maken van recreatiewoningen.
Inhoud van de cursus Permanente bewoning
De praktijkmiddag op dinsdag 9 april brengt allereerst inzicht in de handhaving en vergunningverlening bij permanente bewoning van recreatiewoningen. Hoe bewijs je permanente bewoning op een manier die stand houdt tijdens een juridische procedure? Hoe toets je een aanvraag en wat zijn de gevolgen van het verlenen van de persoonsgebonden omgevingsvergunning ? Hierbij worden cases en jurisprudentie besproken en praktische tips gegeven hoe concreet te handelen in welke situatie.
Daarnaast wordt er naar de oplossingen gekeken. Deze liggen vooral in de beleidssfeer: op welke manier geef je als gemeente je specifieke beleid vorm? Welke afwegingen maak je daarbij? Wat doe je met arbeidsmigranten? Hoe ga je om met de beleidsregels van de VNG? Hoe leg je het nu in beleid vast? En tenslotte: hoe implementeer je het in je organisatie?
Meer informatie: www.berghauserpontacademy.nl (over de cursus permanente bewoning)
Gelieerd: cursus Recreatieontwikkeling en Ruimtelijke ordening, op 18 april
De publicatie: Permanente bewoning van recreatiewoningen
Permanente bewoning van recreatiewoningen, handhaving & vergunningverlening bevat een bundeling aan praktische informatie voor gemeentelijk handhavers over de wijze waarop een handhavingsdossier opgebouwd kan worden dat de toetst der kritiek van de Raad van State kan doorstaan. De overtreders, de verschillende bewijsvormen, de controles door de toezichthouder en enkele aandachtspunten bij het opleggen van een last onder dwangsom komen aan de orde. Maar ook de persoonsgebonden omgevingsvergunning wordt behandeld en de daarop betrekking hebbende VNG-beleidsregel.
Meer informatie: www.berghauserpont.nl