Gisteren hebben diverse instanties een grote inval gedaan bij recreatiepark De Kern in Putten, waarbij drie mensen werden aangehouden. Achter het spectaculaire nieuws gaat veel meer schuil. Vakantieparken beleven lastige economische tijden en bedrijven als De Kern fungeren ook als opvang voor mensen die (tijdelijk) geen andere woonruimte weten te vinden. Dat gaat ten koste van de recreatiebeleving.
Over de inval
De gemeente Putten ligt op haar website de inval toe: “Toerisme en recreatie vormen op de Veluwe een belangrijke economische sector. De kwaliteit van de verblijfsrecreatie, en dan vooral van parken en campings, staat echter al langere tijd onder druk. Het samenwerkingsverband Regio Noord Veluwe (RNV) werkt daarom aan een programmatische aanpak voor revitalisering van de sector onder de naam Vitale Vakantieparken Noord-Veluwe. Dit project steunt op drie pilaren, die in onderlinge samenhang een duurzame kwaliteitsimpuls kunnen genereren. Het gaat om een combinatie van (herstel van) economische kwaliteit, ruimtelijke kwaliteit en veiligheid en leefbaarheid. De controle van vandaag sluit aan bij de doelstellingen van de laatste pilaar, veiligheid en leefbaarheid.”
Het interventieteam bestaat uit medewerkers van de gemeente Putten, UWV, Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank, Inspectie SZW, Marechaussee, Openbaar Ministerie, Vreemdelingenpolitie en Politie.
Meer op www.putten.nl
Vitale Vakantieparken
De problematiek rondom niet-recreatief gebruik, en de lastige financiële situatie van vakantieparken is niet uniek voor de Veluwe. In Noord-Veluwe is er voor gekozen om de problematiek in kaart te brengen en te sturen op oplossingen. Onderzoeksbureau ZKA / Seinpost presenteerde in november een rapport over de situatie. Daaruit blijkt dat er voldoende redenen zijn om hiermee aan de slag te gaan. ZKA concludeert: “Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat binnen het huidige aanbod de kwaliteit sterk uiteen loopt. Een deel is kwetsbaar, relatief kleinschalig en heeft een vrij traditioneel karakter. Daarnaast zijn de uitbreidingsmogelijkheden door ligging en wet- & regelgeving vaak beperkt. In de huidige situatie kan ongewenst gebruik, zoals (semi-)permanente bewoning, een gevolg zijn van de vicieuze cirkel waarin ondernemers terecht komen. Vraag en aanbod lopen zowel in kwalitatief als kwantitatief opzicht steeds verder uiteen. Het in balans brengen van vraag en aanbod vraagt een herstructurering van het aanbod en een herpositionering van Noord-Veluwe als vakantiegebied. De ondernemers en bestuurders onderschrijven de conclusies en zien vooral kansen om gezamenlijk met de verblijfsrecreatie aan de slag te gaan.”
Integrale aanpak
De acht Noord-Veluwse gemeenten hebben het programma ‘Vitale Vakantieparken’ opgestart: een gezamenlijke aanpak om de kansen en de problemen in de sector breed in beeld te brengen en op te pakken. Het doel van de integrale aanpak is de verblijfsrecreatie een gezonde toekomstbestendige economische sector te kunnen laten zijn. Bestuurlijk en ambtelijk wordt door alle betrokken overheden nauw samengewerkt bij de ontwikkeling en uitvoering van dit programma. Het programma zet in op een drietal sporen: economische kwaliteit, ruimtelijke kwaliteit en veiligheid en leefbaarheid.
Ook voor andere regio’s interessant
ZKA ziet dat in andere regio’s en provincies vergelijkbare vraagstukken spelen. Vaak ontbreekt draagvlak tussen de betrokken organisaties en wordt kennis onvoldoende of niet gedeeld. De voor de Regio Noord-Veluwe uitgevoerde analyse en de gekozen methodiek is daarom zeker ook voor andere regio’s en provincies interessant.
Meer informatie:
www.regionoordveluwe.nl
www.zka.nl