Een aantal Veiligheidsregio’s overwoog de laatste dagen om sanitaire voorzieningen op recreatiebedrijven te openen. De afgelopen dagen bracht HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, veelvuldig de negatieve effecten van de sluiting onder de aandacht. Maar de regio’s waren genoodzaakt op het laatste moment door druk van het Rijk de keutel in te trekken.
Drie dagen geleden bevestigde Minister De Jonge (VWS) en Minister Grapperhaus (J&V) dat de sanitaire voorzieningen op recreatiebedrijven niet eerder open mogen dan 1 juli. Dit besluit moet maandag 1 juni om 12 uur in de 25 noodverordeningen worden opgenomen. Diverse Veiligheidsregio’s overwogen om sanitaire gebouwen juist wél open te stellen bij recreatiebedrijven in het belang van de openbare veiligheid en gezondheid. Ze dachten constructief na over wat wél kan. Maar ze moesten op het laatste moment toch anders besluiten.
Toilet- of douchegebruik speelt geen rol
Geert Dijks, directeur HISWA-RECRON, is woedend: “Ik sta perplex van deze ommekeer. Vanuit diverese bronnen weten we dat de ministers vandaag keiharde druk uitoefenden bij de Veiligheidsregio’s om hun besluit af te dwingen. Het is een grote schande en respectloos dat al die weken geen enkel ministerie bereid is om met de sector contact op te nemen. Al was het maar om eens uit te leggen wat de reden is dat het sanitair niet open mag. Ruim 2.600 kampeerbedrijven zijn afhankelijk van dit besluit. Het is alsof je de supermarkt vraagt om open te gaan maar de kassa moet dicht en u krijgt geen vergoeding. Van autoriteiten bij het Ministerie van Volksgezondheid en van wetenschappers die betrokken zijn bij de kabinetsbesluiten weet HISWA-RECRON inmiddels dat toilet- of douchegebruik in gemeenschappelijke sanitaire gebouwen geen rol speelt bij de verspreiding van het coronavirus. Zeker als de veiligheidsprotocollen van HISWA-RECRON worden nageleefd.”
Hurkend de wet overtreden
Dijks vindt het onbegrijpelijk dat alleen de openbare toiletvoorzieningen bij stranden en natuur- en recreatiegebieden open kunnen. “Deze zijn vaak onbeheerd, onhygiënisch en zeer dun bezaaid. Het gevolg is nu dat dat mensen hun behoefte doen in de bosjes, duinen en op eilanden. Ik wens de handhavers veel sterkte toe omdat ze nu de focus moeten leggen op hurkende wetsovertreders in bosjes.”
Meer toiletten is veiliger
HISWA-RECRON is van mening dat toegang verstrekken aan recreanten tot schone, veilige en goed beheerde sanitairgebouwen een betere gezondheidsmaatregel is. Daarom zijn er enkele Veiligheidsregio’s die toch afwijken. Voor zover nu bekend is besloten dat jachthavens wel de toiletten mogen openstellen. In Zeeland mogen ook de toiletten open van kampeerbedrijven maar alleen van 8 tot 20 uur. De maatregelen verschillen en niet alle regio’s hebben de verordening al gepubliceerd.
Het openstellen van het sanitair van 2.600 kampeerbedrijven zorgt voor minder vervuiling van de openbare ruimte maar ook voor een betere spreiding in tijd van gasten die in juni kunnen kamperen en zo het hoogseizoen ontlasten. Dijks: “Er is ruimte genoeg in juni, buiten is gezonder dan binnen en de gasten komen ook niet met het openbaar vervoer. Veel gasten van kampeerbedrijven komen uit de eigen provincie.
HISWA-RECRON vindt de wijze waarop het ministerie omgaat met dit onderwerp dramatisch. De kampeerbedrijven worden veroordeeld zonder verweer en geschaad zonder vergoeding. De belangenorganisatie rekent op een gesprek met het ministerie samen met de Veiligheidsregio’s om te bespreken of binnenkort gestart kan worden met openen als pilot voor het hoogseizoen.
Bron en meer informatie: www.hiswarecron.nl
- Meer informatie: Doorverwijspagina Corona recreatiesector
- Verzamelde artikelen op Pretwerk.nl: #CoronaRecreatie