Gedrukte plattegrond bevat nuttige informatie voor prettig verblijf park

Op de plattegrond van RCN Vakantiepark ‘De Noordster’ in Dwingeloo staan namen als Jupiterallee, Mercuriusweg en Orionlaan. De toegangsweg tot het park zelf heet de Noordster. De routing in het RCN vakantiepark is geheel gericht op de planeten en sterren. Vakantiebungalows, lodges en safaritenten hebben namen die verwijzen naar ons zonnestelsel: zoals Apollo, Castor, Zon, Maan en Sirius. Dit is gedaan omdat het park zich op een steenworp afstand bevindt van de oudste draaibare radiotelescoop ter wereld (1956).  De namen zijn ingetekend op een handige plattegrond die opgevouwen een minizakformaat heeft, maar uitgeklapt de grootte heeft van een overzichtelijk tweemaal A3.

Foto: RCN Vakantieparken

Openbare voorzieningen

Waar staat je vakantiebungalow? Wat is de beste route? Waar parkeer je de auto? De gastvrouw van de receptie tekent bij het inchecken de route naar je vakantiebungalow op de plattegrond. Op de kaart staan naast de verschillende typen bungalows ook de openbare voorzieningen ingetekend, zoals receptie, restaurant, fietsverhuur, indoorspeeltuin, recreatie, sportveld, toiletgebouwen e.d. Zo’n plattegrond is bijzonder nuttig tijdens een korte of lange vakantie op het park. Zeker in het hoogseizoen als er dagelijks op het park uiteenlopende activiteiten plaatsvinden. Op ‘de Noordster’ bijvoorbeeld worden door het animatieteam ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds op verschillende locaties activiteiten georganiseerd. De gedrukte plattegrond van het park is daarom handig om onder meer op tijd met kinderen bij een activiteit aanwezig te zijn of als campinggast het toiletgebouw te vinden.

Analoog en digitaal

Zeker eenmaal per jaar vindt er een update plaats van een parkplattegrond. Chris Waarlo, teamleider van EMK, gespecialiseerd in cartografie. “Voor alle RCN vakantieparken maken wij de parkplattegronden. Deze  worden naast de informatiepanelen op de parken, verwerkt tot handzame vouwkaartjes waar op de ene zijde de plattegrond staat en op de andere zijde informatie over het park. Bijvoorbeeld, een welkomstwoord van de parkmanager, de huisregels, belangrijke telefoonnummers. Ook de QR-code staat er zodat de gast extra info kan vinden in de RCN-app. Een voorbeeld hoe analoog en digitaal samenkomen. De meeste parkplattegronden die wij maken, worden gebruikt in het boekingssysteem van het park. Zo kan snel worden afgelezen waar nog plaatsen vrij zijn. Als er een update nodig is, kunnen wij die uitvoeren in de juiste stijl.”

Plattegronden en Beleefkaarten

De cartografie, het verzorgen van kaarten en plattegronden, is een specialisme. Eén van de trends die hierbij naar voren komt is de combinatie van analoog en digitaal. Een andere ontwikkeling is die van beleefkaart. Met behulp van tekeningen wordt extra aandacht gevraagd voor een locatie op de kaart. Beleefkaarten worden op uiteenlopende manieren toegepast bij een diversiteit aan activiteiten. Toeristische kaarten en plattegronden, zoals fiets- en wandelkaarten, zijn hiervan een voorbeeld. Het is vaak een mix van informatie, educatief en decoratief. Het zijn hulpmiddelen om een bepaald gebied of streek te ontdekken. Van Zuidwest-Drenthe is een beleefkaart gemaakt van het Nationaal Park Het Dwingelder Veld. Bekend is ook de beleefkaart van de Hunebed Highway in Drenthe waarop 45 hunebedden zijn ingetekend. In deze branche van de cartografie zijn onder andere actief: EMK-cartografie, Cartographics, Marieke van Doorn en De Vries Kartografie.

Meer informatie: RCN.nl

Met dank aan (auteur van dit artikel): Frits van Wolveren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *