Het kabinet heeft op 31 maart besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.
Onder andere sportaccommodaties, attracties en horeca blijven dus dicht tot en met 28 april. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.
Campings en vakantieparken niet op de lijst voor ondersteuning
De overheid geeft ondernemers in een aantal specifieke sectoren die zijn getroffen door de coronamaatregelen een eenmalig vast bedrag van € 4.000 via de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS). Daarvoor is een lijst opgesteld van bedrijven (op basis van SBI-codes) die in aanmerking komen. De codes 5531 (Kampeerterreinen) en 55201 (verhuur van vakantiehuisjes en appartementen) staan daar vooralsnog niet bij. Hotels komen wel in aanmerking voor de vergoeding.
Een overzicht van de SBI-codes in te vinden op de website: www.rvo.nl
Op vrijdag 27 maart jl. hebben alle veiligheidsregio’s in Nederland een noodverordening ingesteld, waarin de coronamaatregelen zodanig zijn aangescherpt dat eigenaren van campings of accommodaties niet aan de regels kunnen voldoen en dus sluiten. In een viertal veiligheidsregio’s is sluiting zelfs verplicht vanuit de noodverordening. Eigenaren van een camping of accommodatie lopen hierdoor gezamenlijk miljoenen Euro’s omzet mis omdat de start en een heel belangrijk deel van het recreatieseizoen (t/m de meivakanties) verloren gaat. In ruim zes maanden moeten veel van deze ondernemers de omzet voor het hele jaar maken. Door de coronacrisis kan hiervan een groot deel niet gerealiseerd worden. Deze omzet kan immers niet op een ander tijd ingehaald worden.
Geert Dijks, directeur van brancheorganisatie HISWA-Recron laat weten: “We hebben contact met het ministerie en zijn druk bezig om ook deze bedrijven toegevoegd te krijgen aan de lijst.”
Meer informatie: www.hiswarecron.nl
Vekabo (platelandsrecreatie) schetst de specifieke problemen voor het platteland: “De codes waaronder de bedrijven met een kleine camping of accommodatie op het platteland staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel komen niet voor op de lijst van de TOGS. Een ander probleem is dat het bedrijfsadres en het woonadres niet hetzelfde mag zijn, terwijl juist veel recreatieondernemers op het platteland bij hun bedrijf wonen. Vekabo roept de rijksoverheid dan ook op om campings, vakantiehuizen, groepsaccommodaties en Bed and Breakfasts toe te voegen aan de lijst met bedrijfstypen die aanspraak kunnen maken op de TOGS-regeling.”
Meer informatie: www.vekabo.nl
Ook SVR plattelandsrecreatie laat van zich horen: ” ‘70% van de aangesloten SVR-campings in Nederland zijn inmiddels tijdelijk gesloten’, aldus Corine van Mill van de SVR. Met 1200 campings in Nederland vertegenwoordigen zij een groot deel van de kleinschalige campings. Veel van deze campings horen bij een boerenbedrijf. ‘Dit zijn campings met 10 tot zo’n 50 plaatsen. De kosten en investeringen worden in 6 maanden terugverdiend, daarvan vallen de toptijden met Pasen, Hemelvaart en Pinksteren nu helemaal weg. Wij willen duidelijkheid op twee punten: ‘Geef duidelijk aan dat campings gesloten moeten zijn én financiële steun voor campingeigenaren.”
Meer informatie: www.svr.nl
- Meer informatie: Doorverwijspagina Corona recreatiesector
- Verzamelde artikelen op Pretwerk.nl: #CoronaRecreatie