CBS telt meer huisjesterreinen en minder campings in 2011

Uit de voorlopige cijfers van het CBS over de verblijfsrecreatie blijkt dat het aantal campings afgelopen jaar iets is afgenomen; het aantal huisjesterreinen nam toe met 6,20%. De topper in de groeicijfers was de provincie Utrecht. In Zuid- en Noord-Holland verdwenen afgelopen jaar vooral veel campings. 

Het aantal kampeerterreinen liet de afgelopen jaren een grillig verloop zien. In augustus 2011 registreerde het CBS er 2214. Het aantal kampeerterreinen loopt al sinds 2006 terug. Toen waren er nog 2462 bedrijven. Ten opzichte van het jaar 2000, (2140 campings) zijn er wel meer kampeerbedrijven.

klik voor een vergroting

*De cijfers over augustus 2011 zijn voorlopige cijfers

Het CBS gebruikt voor de diverse accommodatievormen de volgende definities:

Kampeerterreinen
Onder een kampeerterrein wordt verstaan een terrein of een deel van een terrein met ten minste wasgelegenheid en toiletten, waarop kan worden overnacht in tenten, toercaravans, kampeerauto’s, stacaravans, tent- huisjes of trekkershutten. (red.: de kleinschalige boerencampings zijn in de CBS-cijfers niet meegenomen.)
Huisjesterreinen
Een huisjesterrein bestaand uit een aantal zomerhuisjes, (vakantie-)bungalows of (vakantie-)appartementen, voorzover deze verblijfseenheden hoofdzakelijk voor verhuur door de exploitant of beheerder van het complex beschikbaar zijn.
Appartementen die verhuurd worden met hoteldienstverlening (zie hotel) worden niet als huisjescomplex be- schouwd, maar als (appartementen)hotel. Appartementen zonder hoteldienstverlening, die vaak deel uitmaken van een groter gebouw, worden beschouwd als bungalow of zomerhuisje.
Groepsaccommodaties
Accommodaties met logiesverstrekking overwegend aan personen in groepsverband (geen gezinsverband) met slaapgelegenheid in kamers, zalen, huisjes, tenthuisjes, appartementen en/of tenten die gasten mogelijk met vreemden moeten delen. Onder groepsaccommodaties worden verstaan: kampeerboerderijen, vakantiehuizen, kindervakantiehuizen, scoutinghuizen, natuurvriendenhuizen, tentenkampen en logiesaccommodaties behorende tot watersportcentra en maneges.

meer informatie: www.cbs.nl (directe link naar cijfers verblijfsrecreatie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *