Camperplaatsen bij gemeenten; valse concurrentie?

“Gemeenten die camperplaatsen aanbieden onder de kostprijs, beconcurreren hun eigen ondernemers op oneerlijke wijze en zijn daarmee in strijd met de wet.” Dat laat branchevereniging RECRON weten op haar website. De NKC, die de belangen van camperaars behartigt, ziet vooral kansen voor toeristisch Nederland in een groeimarkt, maar wijst er op dat niet alle camperaars de sfeer en voorzieningen van een camping wensen.

camperplaatsen2De RECRON vraagt gemeenten te stoppen met deze activiteiten, die gesubsidieerd worden met belastinggeld. Recreatieondernemers willen graag inspelen op de vraag van de steeds groter wordende groep camperaars in Nederland maar worden hierin belemmerd door oneerlijke concurrentie vanuit hun eigen gemeenten. Adri van der Weyde, voorzitter RECRON: “Investeren is een te groot risico voor ondernemers als de gemeente een kilometer verderop camperplaatsen aanbiedt voor nagenoeg niets.”

Van der Weyde vervolgt: “Deze camperplaatsen worden notabene vaak bekostigd uit de toeristenbelasting die de recreatieondernemers zelf moeten ophalen. Uiteraard vraagt de gemeente voor hun eigen camperplaatsen geen toeristenbelasting. Daar kan geen recreatieondernemer tegen op”.

Gemeenten ontwikkelen camperplaatsen omdat ze hopen dat deze potentiele groep toeristen geld uit zal geven binnen de grenzen van de gemeente. “Deze gemeenten realiseren zich vaak niet dat het ten koste gaat van economische activiteit elders in hun gemeente”, stelt Van der Weyde. “Gemeenten moeten juist met hun ondernemers samenwerken om de regio aantrekkelijk voor toeristen te maken. Alleen dan kun je zorgen voor een duurzame economische impuls.”

Bron:
www.recron.nl

Reactie NKC
De Nederlandse Kampeerauto Club, die opkomt voor de belangen van camperaars, heeft een andere visie op deze problematiek. Zij zijn juist blij met de uitbreiding en publiceren regelmatig over nieuwe locaties. in april werd het convenant over camperplaatsen met de RECRON opgezegd omdat het NKC de houding van de RECRON vaak ’te star’ vond. Woordvoerder Maretje Jelmersma: “Het aantal camperaars groeit en dat biedt juist kansen aan ondernemers en toeristisch Nederland. Wij zien bij onze achterban wel dat er een grote diversiteit is aan camperaars. Zo’n 40% kiest bewust voor camperplaats met relatief weinig voorzieningen en veel vrijheid. Toch is de grootste groep zeker geïnteresseerd in campings en zij zijn ook wel bereid om te betalen voor die extra voorzieningen.”
De NKC is ook graag bereid om ondernemers te adviseren. Daarvoor is een team van 7 camperplaats-specialisten beschikbaar. Bij de ontwikkeling van nieuwe camperplaatsen in een gemeente informeert het NKC volgens haar eigen protocol altijd eerst bij de locale recreatiebedrijven. Als die geen interesse hebben, dan gaat men in gesprek met de gemeente. Recreatiebedrijven die behoefte hebben aan advies kunnen contact opnemen met de afdeling marketing.
Meer informatie: www.nkc.nl

Zie ook:
Artikel op Pretwerk: ACM treedt op tegen gemeenten die oneerlijk concurreren
Artikel op RTL Z: Camping is hip, maar camping profiteert niet

6 reacties

    1. Martin, je zult dan eerst de gemeentelijke APV moeten aanvechten waarin het overnachten is verboden. Bij gebrek aan jurisprudentie op dit vlak, zal dat een langdurige zaak worden. Voor de doorsnee campergebruiker een weinig praktische weg. Ik ben het overigens eens met de reactie van de NKC.

  1. Toegevoegd door redactie n.a.v. problemen met inloggen @Camper_toerist:
    Valse concurrentie is onzin. Campings bieden een product dat niet past bij de behoefte van (een belangrijk deel van) de
    camper-toeristen: een koppelverkoop van overnachtingsruimte met sanitair en diverse vormen van vermaak. Veel camperaars hebben meestal slechts behoefte aan een parkeerplaats, waar ze kunnen slapen. Hooguit eens in de paar dagen hebben ze daar een loosplek voor het toilet bij nodig, maar dat is een voorziening die ook door bijvoorbeeld benzinestations geboden kan worden.
    Camping-eigenaren hebben de afgelopen jaren vooral geïnvesteerd in voorzieningen om hun seizoen te verlengen met verhuurtenten en stacaravans, maar het gevolg is dat je er in het hoogseizoen op de bonnefooi zelden meer terecht kunt. En in de winter, als de camperaar nog gewoon op pad gaat, zijn de meeste campings dicht.
    Het wordt tijd dat campingbazen als echte ondernemers eens gewoon na gaan denken met welk product ze de camper-toerist wel kunnen verleiden. In Frankrijk, war je trouwens ook geen campingbaas hoort klagen over concurrentie van de camping municipal, zie je bijvoorbeeld dat campings buiten de poorten een sanizuil of zelfs complete camperplaatsen aanbieden. Waarom zou dat in Nederland niet kunnen?

    Groet,

    Peter
    Twitter: @camper_toerist

  2. Als camperaar en lid van de NKC “erger” ik me over de uitspraken van de Recron. Wij mensen met een camper hebben al die luxe faciliteiten van een camping niet nodig. Ook geen entertainment, zwembad en broodjesservice. Wij willen enkel een nette parkeerplaats, waarop wij ook mogen overnachten.. Bij diverse Shellpompen kun je tegenwoordig je camper “verzorgen” en verder halen wij onze boodschappen in de stad waar wij staan. Wij eten er ook dikwijls en/of kopen wat leuke dingetjes. Het is dus een compleet andere manier van kamperen. In feite is het GEEN kamperen, maar reizen van de ene plaats naar de andere.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *