Brancheverenigingen ageren tegen verdere stijging toeristenbelasting

Zowel de RECRON als Koninklijke Horeca Nederland (KHN) regeren verbolgen op de verdere stijging van de toeristenbelasting in Nederland. (+11% in 2018 volgens het CBS) “Gemeenten zien deze belasting als makkelijke melkkoe om de gemeentekas te spekken en blijven jaar na jaar de opbrengsten opschroeven”, is de strekking van de reacties.

Zie ook: Gemeenten begroten ruim 23 miljoen meer toeristenbelasting

de toerist als melkkoe
KHN: Bestemming Nederland wordt duurder zonder meerwaarde
Gemeenten innen toeristenbelasting via hotels, campings en recreatieparken. KHN wil dat gemeenten stoppen met het onnodig verhogen van toeristenbelasting. Dit belastinggeld moet alleen worden ingezet voor de gastvrijheidssector en niet als melkkoe om de gemeentekas te spekken.

Al jaren zien we dat veel gemeenten de toeristenbelasting ieder jaar omhoog bijstellen. KHN wijst erop dat gemeenten onaantrekkelijker worden voor toeristen als deze ongelimiteerde en ongastvrije stijgingen door blijven gaan. Toeristen zijn immers een steeds groter gedeelte van hun vakantiegeld kwijt aan toeristenbelasting, terwijl zij daar meestal niets voor terug zien. Die steeds groter wordende aanslag op vakantiebudgetten zorgt ervoor dat toeristen kiezen voor andere (goedkopere) bestemmingen.

Rijksoverheid is doof voor kritiek
De toeristenbelasting wordt geheven door gemeenten. Er zijn grote verschillen, die de onderlinge concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven beïnvloed. De RECRON zegt dat het op landelijk niveau nauwelijks lukt om aandacht te krijgen voor de problematiek. RECRON trekt regelmatig op gemeentelijk niveau, vaak samen met lokale ondernemers, ten strijde tegen verdere verhoging van de toeristenbelasting. Dat dit niet altijd succesvol is blijkt volgen RECRON woordvoerder Van Eck wel uit signalen uit het veld: “In Overijssel, een provincie waar toerisme belangrijk is voor de economie, is de totale opbrengst aan toeristenbelasting tussen 2010 en 2016 met 60% gestegen, zo berekende onze regiovertegenwoordiger.”
RECRON geeft aan dat de inkomsten toeristenbelasting besteed moeten worden ten behoeve van verbeteringen voor ondernemers. Voorbeeld is gemeente Veere: In Veere is er een fonds waarin de toeristenbelasting komt, die vervolgens in overleg met ondernemers besteed wordt.

Controle op particulier verhuur
Een bijzonder punt van aandacht voor KHN is de sterke opkomst van vakantieverhuur door particulieren, via online platforms als Airbnb en Wimdu. Gemeenten heffen vaak geen belasting over deze vakantieverhuur, waardoor een oneerlijk speelveld ontstaat. Hotels, campings en recreatieparken moeten immers wel toeristenbelasting aan hun gasten vragen. Particulieren die hun woning verhuren via platforms als Airbnb en Wimdu zouden dat ook moeten doen. Daarvoor is het belangrijk dat zij zich registreren. Alleen op die manier heeft de gemeente immers zicht op welke toeristen in de gemeente verblijven en kan bij iedereen toeristenbelasting worden geïnd. KHN pleit daarom ook in de Tweede Kamer voor een eerlijker instrumentarium.

Meer informatie:
www.recron.nl
www.khn.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *