Afgelopen week stuurde de Belangenvereniging Vrij Wonen (BVVW) een brief aan het kabinet; Vandaag stonden boze permanente bewoners van bungalowparken op de stoep van de tweede kamer. Directe aanleiding is de aanstaande handhaving van de regels bij twee parken in Maasdriel.
De BVVW richtte haar brief aan minister Schultz van Haagen. Niet dat zij op dit moment veel kan doen; zij heeft onlangs nog eens duidelijk gemaakt dat de handhaving bij de gemeenten ligt. Maar daar ligt volgens het BVVW juist het probleem; Elke gemeente voert nu een eigen beleid, en wat bij de een is toegestaan, is net over de gemeentegrens weer verboden. De situatie in Maasdriel is ontstaan na een fusie van gemeenten, waarbij ook het handhavingsbeleid werd aangescherpt.
Een oplossing die BVVW voor deze problematiek wil: Tweede woningen, waar mogelijk, gelijkschakelen met reguliere woningen in die zin dat deze ook bewoond mogen worden. Weliswaar kunnen gemeenten in theorie zelf die gelijkschakeling vorm geven op basis van een eigen ruimtelijke afweging, maar de ervaring leert dat van die mogelijkheid nauwelijks gebruik wordt gemaakt.
Lees hier de brief van de BVVW
Consequenties voor ondernemer
Ook voor de beheerder van een recreatiepark heeft de status van permanente bewoning gevolgen. RecreJura beschreef onlangs de juridische consequenties in het brancheblad van de Recron: “Op grond van enkele uitspraken van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State en van de Gerechtshoven te Amsterdam en Arnhem-Leeuwarden moet worden geconcludeerd dat een recreatieondernemer de permanente bewoning van een recreatieverblijf niet zomaar kan beëindigen.”
Lees het hele artikel op: www.recron.nl