Op vrijdag 1 april is Vrijetijdstudies verschenen. Deze eerste editie van dit jaar heeft als thema ´Sport´. Vrijetijdstudies is het enige wetenschappelijke tijdschrift gericht op de Nederlandse situatie van de vrijetijdssector en gaat dit jaar haar 29ste jaargang in. Dit themanummer toont sport in al haar facetten, van breedtesport naar topsport, van subsidies naar sponsoring, van effecten van Euro 2009 naar nieuwe lifestyle sports.
Het Oog
Vrijetijdstudies opent traditiegetrouw met de rubriek ‘Het Oog’ waar Hugo van der Poel stelt dat het spelelement een belangrijke verklaring is voor de attractiviteit van sport. Een versterking van het spelelement biedt daarmee volgens Van der Poel perspectief voor de vergroting van de sportdeelname.
Artikelen
Met een drietal uitgebreide artikelen wordt vervolgens het thema ‘Sport’ inhoud gegeven. In het artikel ‘Sportdeelname nu en in de toekomst: kansen bij de zilveren generatie’ laat het Sociaal en Cultureel Planbureau de sportdeelname naar leeftijd en verschillende levensfases zien op basis van data uit het Aanvullend Voorzieningengebruik Onderzoek van 1991 tot 2007. Niet geheel verrassend doen kinderen in de basisschoolleeftijd het meest aan sport, in de puberteit neemt dit sterk af, vanaf volwassen leeftijd tot ongeveer 65 jaar blijft de frequente sportdeelname constant, waarna het rond de leeftijd van 70 jaar duidelijk afneemt. In absolute zin is er volgens de auteur Annet Tiessen-Raaphorst de komende jaren (bijgelijkblijvende sportparticipatie per leeftijdsgroep) een grote groei te verwachten in de sportdeelname van de zilveren generatie, de sporters van 55 jaar en ouder.
Het Mullierinstituut doet verslag van onderzoek naar de samenhang processen van de sportificering van leefstijlsporten en de ervaring en beleving van beoefenaars in het artikel ‘Leefstijlsporten: van tegencultuur tot webbased sportnetwerk’. Leefstijlsporten, extreme sporten of alternatieve sporten zoals ze ook wel worden genoemd, zijn bijvoorbeeld skateboarden, snowboarden, mountainbiken, raften en surfen. Uit het onderzoek bleek dat de verschillende sportificeringsprocessen er voor gezorgd hebben dat de groep leefstijlsporters groter en meer divers is geworden. Naast de oorspronkelijke ‘alternatieve’ beoefenaars begeven zich nu ook professionals en incidentele participanten in de leefstijlsporten. Een gemeenschappelijk kenmerk van vrijwel alle leefstijlsporters is de verbondenheid met elkaar, via online netwerken.
In het artikel ´Niet geschoten, altijd mis? Effect van EURO 2008 op beeldvorming’ verkennen onderzoekers van de Universiteit Utrecht de effecten van EURO 2008 op de beeldvorming van Oostenrijk en Zwitserland. Dit EK voetbal is in Nederland veel bekeken en besproken maar heeft het de beeldvorming nu echt veranderd?
Forum
In de discussierubriek ‘Forum’ kruisen Hugo van der Poel, Fons Kemper en Albert van Schendel verbaal de degens rond de thema’s sport, identiteit en subsidie. Hugo van der Poel gaat op zoek naar beweegredenen voor politici om in het huidige tijdsgewricht steun te geven of juist te onthouden aan een aantal vrijetijdssectoren. Volgens Fons Kemper is de vormende waarde die sport op jongeren kan hebben een belangrijk argument voor steun van de overheid aan de sportsector. Samenvattend stelt Albert van Schendel dat de overheid haar verantwoording moet nemen maar dat de sector zelf ook meer moet kijken naar sponsoring en de mogelijkheden van activering daarvan. Van Schendels ideaal is een Amerikaans model met een Europees tintje.
Boeken
In de boekenrubriek recenseert Patrick van der Gaag het proefschrift van Marije van ’t Verlaat over de paradox van marktgerichte sportbonden. Een proefschrift dat volgens Van der Gaag zo goed is geschreven dat het leest als een thriller.
Signalementen
Vrijetijdstudies wordt zoals gewoonlijk afgesloten met de rubriek ‘Signalementen’ waar per deelsector (vrijwilligerswerk, sport, recreatie, toerisme, ruimtelijke ordening en tijd arbeid en zorg) het beleid, onderzoek en de agenda worden behandeld.
Over Vrijetijdstudies
Vrijetijstudies verschijnt vier maal per jaargang en is een uitgave van de Stichting Vrijetijdsnetwerk in samenwerking met Vrijetijdsnetwerk. Vrijetijdstudies wordt uitgegeven door NRIT Media. Een gratis proefexemplaar is bij het secretariaat (secretariaat@vrijetijdsnetwerk.nl) aan te vragen.