Staatsbosbeheer ziet monumenten als belangrijke drager van het streekverhaal

Elk monument vertelt iets over onze geschiedenis en is daarmee drager van onze identiteit, van wie wij zijn. Ze vertellen het verhaal over oorlog en slavernij of over hoe we ons wapenden tegen het water. Monumenten spelen niet alleen een rol in de grote historische verhalen. Ze figureren ook in persoonlijke en streekgebonden geschiedenissen.

monunmenten Staatsbosbeheer
monumenten Staatsbosbeheer

Meer dan bosbeheer
Tijdens het onlangs gehouden monumentencongres gaf Sylvo Thijssen, directeur van Staatsbosbeheer (SBB), zijn visie op de rol van monumenten. Staatsbosbeheer beheert immers niet alleen natuur maar draagt ook zorg voor monumenten, w.o. landgoederen, buitenplaatsen, historische tuinen en woonhuizen, boerderijen en religieuze, militaire en industriële monumenten. Er zijn bij SBB  ruim 500 gebouwde rijksmonumenten en circa 330 archeologische rijksmonumenten in beheer.

Onderzoek naar beleving
In de zomer van 2013 heeft Staatsbosbeheer in tien gebieden onderzoek gedaan naar monumenten in relatie tot beleving van de bezoekers. Daaruit bleek dat een groot deel van het publiek komt voor de verbinding van cultuur en natuur. De waardering voor monumentale plekken is groot. Maar liefst 70% komt meerdere keren per jaar. De waardering is hoog: het gemiddelde rapportcijfer is een 8. Toch denkt SBB dat het nog hoger kan want de bezoekers zien verbetermogelijkheden aan op het vlak van voorzieningen zoals horeca en parkeergelegenheid.
Directeur Sylvo Thijsen: “Ik wil graag dat mensen weten dat ze bij Staatsbosbeheer terecht kunnen voor prachtig, waardevol erfgoed met een verhaal. Monumenten zijn nauw verbonden met de omgeving waarin ze staan. We gebruiken dit als schatkist voor de activiteiten en evenementen die we het publiek bieden. Staatsbosbeheer wil graag sturen op verrassingen en het onmogelijke mogelijk maken zonder het erfgoed geweld aan te doen.”

Doelgroepen
SBB onderscheid op recreatief gebied verschillende doelgroepen die georiënteerd zijn op:
(1) sport,
(2) gezelligheid,
(3) wandelen en fietsen
(4) natuur en cultuur.
Die hebben verschillende voorzieningen en arrangementen nodig.

kasteel Groeneveld
Kasteel Groeneveld

Toekomst met participatie
Waar wil SBB heen? De organisatie heeft nadrukkelijk maatschappelijke verbinding centraal gezet. Ook wordt er per gebied bekeken “wat kan er?” i.p.v. “wat mag er?” En tot slot wordt er aandacht besteed aan het verbinden cultuur en natuur.
Onderwerpen die SBB in de toekomst nog verder gaat uitwerken zijn:
–  Bekendheid verkrijgen als nationaal groen erfgoedbeheerder:

  • landschappelijke context
  • verhalen vertellen

–  Sturen op verrassingen en bijzondere ervaringen
–  Samenwerking zoeken met ondernemers en als cultureel initiatiefnemers

Oproep
In steeds meer natuurgebieden en regio’s zijn de beheerders op zoek naar samenwerking met ondernemers en andere betrokken partijen. Thijssen: “Ik vind dat we permanent in staat moeten zijn om te sturen op verrassingen en bijzondere ervaringen zonder het erfgoed geweld aan te doen. Een opera of dancefestival, midden op de hei in Radio Kootwijk met aangepaste tijden en aangepaste condities is wat mij betreft dus helemaal goed. Het smaakt naar meer. We willen spelenderwijs leren door met u samen te werken en te experimenteren.”
Thijssen roept mensen met mooie ideeën dan ook nadrukkelijk op om contact op te nemen met Staatsbosbeheer.

Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *