Vandaag is de verkoop van percelen van Staatsbosbeheer in twee gemeenten in Overijssel aangekondigd. Dat is een gevolg van een overheidsbeslissing om een bijdrage aan het begrotingstekort te realiseren en waarbij de focus komt te liggen op het beheer van gebieden binnen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Een belangrijk deel van de percelen heeft in het bestemmingsplan een natuurgerichte invulling. (daarnaast ook ‘agrarisch’) Of je daar een natuurkampeerterrein op mag vestigen (recreatiekans) of het gebied mag afsluiten (recreatiebedreiging) staat omschreven in de details van het bestemmingsplan. Ook de Flora- en faunawet is van invloed op de ontwikkelmogelijkheden binnen het gebied. De (nieuwe) eigenaar heeft ook altijd nog de mogelijkheid om een bestemmingsplanwijziging aan te vragen.
Bezuiniging op natuur
Staatsbosbeheer levert, zoals opgedragen in het Regeerakkoord van kabinet Rutte 1, in de periode 2013 – 2017 een bijdrage in het terugdringen van het begrotingstekort. Om aan deze taakstelling van 100 miljoen euro te voldoen, verkoopt Staatsbosbeheer natuurterreinen die buiten de EHS liggen. De eerste terreinen die verkocht worden liggen in de gemeenten Hellendoorn en Wierden.
Natuurgebieden in Overijssel
Het gaat om 128 hectare in de omgeving van het dorp Daarle. Deze 128 hectare is verdeeld in 76 kavels, die dit voorjaar in vier fases aangeboden worden. In de eerste fase gaat het om 16 kavels. Dit zijn vooral kleinere bossen en landschapselementen zoals houtwallen, variërend in grootte van 0,5 tot 5 hectare. Later wordt ook het 21 hectare grote natuurgebied Bruineveld verkocht. De netto-opbrengst van de totale verkoop vloeit rechtstreeks naar de Staatskas.
Online bieden
Het bedrijf Troostwijk Vastgoed Verkoop voert de verkoop uit namens Staatsbosbeheer. Via de website www.troostwijkvastgoedverkoop.nl kan iedere belangstellende straks een bod uitbrengen op een natuurterrein. Op de website van Troostwijk is vanaf dinsdagmiddag 12 maart nadere informatie te vinden over de natuurterreinen, de start van de verkoop en het verkoopproces.
Kans of bedreiging?
Uit navraag bij Staatsbosbeheer blijkt dat de consequenties van de verkoop nog niet helemaal zijn te voorzien. Veel van de plichten en beperkingen zijn vastgelegd in het bestemmingsplan. Daar moet ook een nieuwe eigenaar zich aan houden. Maar de nieuwe eigenaar heeft ook vrijheden m.b.t. beheer van het gebied. De bestemmingsplannen van de natuurgebieden die nu in de verkoop zijn, worden bewaakt door de provincie Overijssel. Kansen zijn er echter ook. Binnen de bestaande structuur kunnen beperkt recreatieve mogelijkheden worden ontwikkeld. Voor het opstarten meer ingrijpende vormen van recreatie, zoals bijvoorbeeld een natuurkampeerterrein, is waarschijnlijk wel een wijziging in het bestemmingsplan noodzakelijk.
Bekijk de randvoorwaarden per perceel op de website van Troostwijk Vastgoed Verkoop
Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl