Staatsbosbeheer; ‘grootverschaffer van geluksmomenten’

Mede dankzij de aanzienlijke bezuinigingen die Staatsbosbeheer (SBB) staan te wachten, kiest Nederlands grootste beheerder van recreatie/natuurgebieden (260.000 ha) voor een nieuwe ambitieuze aanpak. Directeur Chris Kalden: “Staatsbosbeheer wil dé leverancier van buitenbeleving in optima forma zijn. Er kan daarbij veel meer dan mensen denken. Het beeld dat er in de natuurgebieden niets kan, klopt niet met de werkelijkheid. Nu al niet en straks al helemaal niet meer.”

Kabouterpad in Nunspeet
Speciale aandacht voor kinderen blijft. foto: Kabouterpad in Nunspeet

Verdubbeling van het bezoek
Kalden schetst in zijn rede over de nieuwe koers van SBB uitdrukkelijk een recreatie-ambitie: “Mijn droom zou zijn dat we van 150 miljoen bezoeken in de Staatsbosbeheerterreinen naar 300 miljoen bezoeken gaan. We maken dat mogelijk in de vorm van recreatievoorzieningen, speelbossen, excursies, zakelijke arrangementen, culturele evenementen, stilteplekken, outdoor & beleving en sportieve uitdagingen. Met een aanbod aan verblijfsrecreatie van vrij kamperen en groepskamperen tot onze prachtige Buitenleven-woningen. Vooral onze negen Buitencentra worden dé ontmoetingsplekken tussen bezoekers en Staatsbosbeheer.”

Financiering
Het huishoudboekje van Staatsbosbeheer wordt de komende jaren compleet anders ingericht. Naar verwachting neemt de overheidsbijdrage voor SBB af met ruim €20 miljoen per jaar. Staatsbosbeheer gaat net als andere beheerders van het buitengebied gebruik maken van de provinciale subsidieregelingen voor het beheer van natuur en landschap. En de rijksbijdrage voor recreatie, aanvullende infrastructuur en bezoekerscentra vervalt. Daarnaast ligt er een financiële taakstelling van €100 miljoen door verkoop van gronden buiten de EHS. Geld dat terugvloeit naar de Staatskas.
Kalden ziet een trend dat bewoners en gebruikers zich meer betrokken voelen bij hun directe leefomgeving. En dat ook daadwerkelijk willen uiten; dus meer hulp van de gebruikers. Ook het bedrijfsleven is meer en meer geïnteresseerd in samenwerking en benutting van natuurgebieden en van producten die dat oplevert.

Doelstellingen in balans
De koerswijziging van Staatsbosbeheer gaat over het nieuwe evenwicht tussen beschermen, beleven en benutten. Waarbij de één niet zonder de ander kan bestaan.
Beschermen blijft een van de hoofdpijlers van SBB. Kalden: “Zonder daarbij krampachtig te willen vasthouden aan juridische constructen of ooit vastgestelde grenzen.” Daarin wordt de komende jaren veel meer samengewerkt met andere beherende organisaties. Er is niet alleen aandacht voor natuur-, maar ook voor cultuurlandschappen.
Beleven; Het recreatief gebruik werd in bovenstaande tekst al beschreven. Recreatief gebruik van een natuurgebied kan niet zonder impact. Met het vakmanschap, aanwezig bij SBB wordt geborgd dat het volstrekt verantwoord kan.
Benutten; SBB positioneert zich nadrukkelijk als een “maatschappelijke” onderneming die streeft naar rendement om kunnen investeren in kwaliteit, continuïteit en waarden die belangrijk zijn voor doelgroepen zoals kinderen, mensen met ‘special needs’ en toezichthouders…

Uitnodiging aan ondernemers
Kalden nodigt recreatieondernemers uit om samen te werken: “Om meer dan nu mogelijk te maken zoeken we in de recreatiesector naar partners. Ik constateer tot mijn grote genoegen dat in het bijzonder vooruitstrevende recreatieondernemers het belang van groen steeds meer onderkennen en daarom ook samenwerking met ons zoeken. We delen grote belangen en kunnen elkaars continuïteit vergroten. Ik ben er zeker van dat innovatieve vormen van samenwerking in de komende jaren gestalte zullen krijgen.”

Lees de nieuwe visie op www.staatsbosbeheer.nl (open de bijlage ‘Koers Staatsbosbeheer’ voor het uitgebreide verhaal.)

 

Beluister een interview met Chris Kalden bij ‘Dit is de dag’:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *