Tijdens het congres over ‘Nieuwe recreatie’ vooral gericht op recreatie- en natuurgebieden, liet professor Pieter Tordoir, op basis van sociale geografie zien welke locaties in Nederland de meeste potentie hebben voor recreatieve ontwikkeling.
Leisure wordt leading
Van oudsher bepalen in ons land vooral landbouwbelangen in de groene ruimte de inrichting van het buitengebied. Tordoir is betrokken geweest bij het rapport over de toekomst van de groene ruimte in ons land en ziet de komende jaren een nieuwe leefomgeving ontstaan waarin leisure centraal staat. Een belangrijk argument voor een opwaardering van groen en recreatie komt uit de woningmarkt. Steeds meer ontwikkelaars realiseren zicht dat een aantrekkelijke leefomgeving goed is voor 20% van de waarde van een woning. Daarmee is een belang van 150 tot 200 miljard gemoeid.
Recreatiesector aandoenlijk
Wie de transformatie van de nieuwe leefomgeving gaat organiseren? In de ogen van Tordoir is dat niet de aandoenlijke recreatiesector. Dat zijn vooral veel pappa en mamma- bedrijfjes met te weinig slagkracht. Tordoir: “We moeten wel de aandoenlijke kleinschaligheid koesteren, maar in de organisatie moeten grote professionele bedrijven bedrijven actief worden.”
Luxe krimpgebieden
Bij vergrijzingsgebieden wordt meestal gekeken naar de provincies die ver van de Randstad af liggen. Er is ook een tweede reden voor vergrijzing; namelijk gebieden met dermate hoge huizenprijzen dat jongeren die niet kunnen betalen. De strook met deze ‘luxe vergrijzingsgebieden’ liggen vooral in de regio’s rondom de snelwegen A1, A2 en A12. Groengebieden in deze regio’s kunnen rekenen op een kapitaalkrachtig publiek in hun directe omgeving.
Overbescherming leidt tot verloedering
Tordoir noemde de bescherming van ‘Het groene hart’ als voorbeeld hoe je niet moet omgaan met bescherming van je landschappelijke kwaliteit; “Dat gebied zit nu op slot. Goede ondernemers met mooie plannen trekken daardoor weg. Er blijven vooral kwakkelende ondernemingen over, met als gevolg dat dit hele gebied verloedert.” Andersom ziet Tordoir stedelijke gebieden zich steeds meer ontwikkelen met groene parkstructuren. Apeldoorn wordt daarbij als voorbeeld genoemd van een zeer parkachtige stad.
Het congres Nieuwe Recreatie vond plaats op 14 april in recreatiegebied Het Henschotermeer (Woudenberg) Organisatie: Recreatie Midden Nederland
Bekijk ook het filmpje waarin Tordoir zijn visie deelt over ontwikkeling van recreatie: