Recreatie-organisaties luiden noodklok over regeldruk nieuwe natuurwet

Recreatieorganisaties, die samenwerken in de ‘Regiegroep Recreatie & Natuur’, wijzen al langer op de negatieve gevolgen die de nieuwe natuurwet heeft op de regeldruk en administratieve lasten voor bedrijven. Zij krijgen nu steun van onafhankelijke Adviescollege voor regeldruk, Actal. Zij constateren in hun onderzoek ‘Regeldruk Wet Natuurbescherming’, dat staatssecretaris Sharon Dijksma bij de nieuwe Natuurwet een onvolledig beeld geeft van de gevolgen van die wet voor de regeldruk voor ondernemers.

Klimbos Rotterdam
Klimbos Rotterdam

Ondertussen is de ‘Regiegroep Recreatie en Natuur’ opgelucht met het advies van Actal. Actal adviseert de staatssecretaris om de omvang van de regeldruk te berekenen en een eventuele toename van de regeldruk te compenseren, alvorens zij het wetsvoorstel in de Tweede Kamer gaat behandelen.

Waar knelt de nieuwe wetgeving volgens de ondernemers?
In de Natuurwet wordt opgenomen, dat bij alle menselijke activiteiten rekening moet worden gehouden met de ‘intrinsieke waarde’ van natuur. Het opnemen van dit abstracte begrip in de wet, gaat leiden tot ongrijpbare discussies in de praktijk en dus in procedures over hoe dit toe te passen.

De staatssecretaris creëert hiermee een onwerkbare situatie. Brancheverenigingen RECRON en HISWA zijn kritisch. “Wanneer een camping of jachthaven wil uitbreiden of een buitensportbedrijf een mountainbike-evenement wil organiseren, moet eerst getoetst worden of de intrinsieke waarde van de natuur wordt geschaad. Dat is onbegonnen werk”, aldus Adri van der Weyde, voorzitter van RECRON.

Sportvisserij Nederland reageert ook afwijzend op de voornemens van het ministerie van Economische Zaken. Adjunct-directeur Fred Bloot: “Natuur moet er ook zijn om te beleven en te benutten en niet alleen om van een afstand te bekijken. Intrinsieke waarde hoort niet in de wet zelf vastgelegd te worden.“
Afgelopen week debatteerde de Tweede Kamer over de brede regeldrukaanpak van het kabinet. De minister van Economische Zaken Henk Kamp gaf tijdens het debat aan dat de aanpak van regeldruk topprioriteit is voor het kabinet.

Bron: persbericht Regiegroep Recreatie en Natuur

Zie ook: Actal advies ‘regeldruk Wet Natuurbescherming (pdf)’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *