Recreatie kan meeprofiteren van ‘extra’ 200 miljoen voor natuur

In het nieuwe begrotingsakkoord van de gelegenheidscoalitie is onder andere afgesproken om 200 miljoen extra vrij te maken voor natuur. De diverse grote natuurbeheerders hebben daarvoor verschillende bestedingswensen. Met name Staatsbosbeheer kiest voor een aanpak die de recreatie in natuurgebieden direct ten goede komt.

Staatsbosbeheer:
De extra 200 miljoen is een investering in (be)leefbaarheid van buiten waar naast de natuur vooral vrijetijdsondernemers en recreanten veel van zullen profiteren. Staatsbosbeheer vindt het belangrijk dat deze extra financiële middelen zoveel mogelijk ten goede komen aan beheer van de natuurgebieden. Diverse zaken ontbraken nog in het natuurakkoord tussen Rijk en provincies. Daarbij valt te denken aan de financiering van voorzieningen voor recreanten, zoals goed begaanbare wandelpaden en fietspaden, bankjes en routes. Ook de financiering van het gastheerschap voor bezoekers was nog niet geregeld. En hetzelfde geldt voor het toezicht in het buitengebied, zoals het opruimen van illegaal gedumpt afval en het tegengaan van verstoring door loslopende honden of illegale motorcrossers.
Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl

Natuurmonumenten:
Topprioriteit is nu dat er voldoende geld beschikbaar komt voor het beheer van natuurgebieden. Die budgetten staan door de bezuinigingen van staatssecretaris Bleker in veel provincies onder druk. Daarnaast moet de aanleg van het netwerk van onderling verbonden natuurgebieden, de Ecologische Hoofd Structuur (EHS), zo spoedig mogelijk hervat worden. Natuurmonumenten presenteerde vorig jaar zomer 58 gebieden die met voorrang aan de natuur toegevoegd moeten worden.
Meer informatie: www.natuurmonumenten.nl

De 12 landschappen:
Hank Bartelink, diecteur van de 12 landschappen maakt een verbinding met de prioriteiten van deze natuurbeerdersorganisatie: “In de eerdere bezuinigingsvoorstellen kwamen we vooral in de knel met het beheer. Dat heeft voor ons de hoogste prioriteit, want dat is nodig om de natuurgebieden goed te onderhouden en te bewaren voor de toekomst. Daarna volgt bij ons de realisering van de Ecologische hoofdstructuur.  Op de derde plek komt de doorontwikkeling van Recreatie om de Stad (RODS). Dat is een natuurlijke infrastructuur die ook intensief gebruikt wordt door recreanten en waarvoor diverse voorzieningen nodig zijn.”
www.de12landschappen.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *