Overheden tekenen intentieverklaring versterking Lauwersmeergebied

De provincies Groningen en Fryslân en de gemeenten rond het Lauwersmeer (Dongeradeel, Kollumerland en De Marne) willen de komende jaren het Lauwersmeergebied verder versterken. Er staan ook enkele toeristisch recreatieve ambities op het programma.

Er wordt op dit moment al volop gewerkt aan projecten die de recreatie versterken. Gerealiseerd zijn onder meer de verbetering van de vaarverbinding tussen Dokkum en het Lauwersmeer en de nieuwe mountainbikeroute in het Nationaal Park Lauwersmeer. Daarnaast zijn er nog verschillende projecten in uitvoering, zoals het Rondje Lauwersmeer, waarmee de beleving van het Lauwersmeer versterkt wordt.

Landal is een van de ondernemers in het gebied (foto Landal Esonstad)

Werelderfgoedcentrum Waddenzee als grote trekpleister
Recreatieve projecten in het Lauwersmeer zijn vooral gericht op natuurbeleving. Toerisme en belevingseconomie rond het Lauwersmeer krijgen een nieuwe impuls met de komst van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee in Lauwersoog. Het samenwerkingsverband richt zich daarnaast op het versterken van de samenwerking met ondernemers, versterking van voorlichting & educatie en ontwikkeling van nieuwe voorzieningen om de gebiedsbeleving te versterken. Voor wat betreft Marketing & Promotie sluit het Lauwersmeer aan bij de meerjarige interprovinciale ‘Waddencampagne’.

Sciencetainment
Onder deze noemer wordt wetenschappelijk onderzoek in het gebied willen gekoppeld aan gebiedsontwikkeling. De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek worden ontsloten voor het publiek (educatief) in het nieuwe Werelderfgoedcentrum en het Activiteitencentrum van Staatsbosbeheer. De wetenschappelijke wereld reageert inmiddels enthousiast op het initiatief. Zo is bijvoorbeeld het Kapteyn Instituut (RUG) druk bezig met de voorbereidingen voor een sterrenwacht in het gebied.

Meer informatie: www.provinciegroningen.nl

Waterpeilverhoging en recreatie
De omstreden waterpeilverhoging in het Lauwersmeer, waartegen op dit moment een procedure loopt bij de Raad van State, valt volgens een woordvoerder van de provincie Groningen niet onder dit plan, maar is een gevolg van Natura 2000 afspraken; “De peilverhoging betreft een proef van 2 jaar, waarin het peil gedurende max. 6 weken omhoog wordt gezet. Het gaat om de periode 15 februari tot 1 april. Met een aantal appellanten verschillen we van mening over de gevolgen van deze peilverhoging. Wij zijn van mening dat de peilverhoging verantwoord kan worden uitgevoerd. Deze zaak is op dit moment onder de rechter.” Diverse recreatiebedrijven zijn bang voor natte voeten van hun gasten en schade aan voorzieningen als het waterpeil (tijdelijk) wordt verhoogd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *